Milliárdokat buktak a bankok az aranyeladáson

Vágólapra másolva!
Az európai központi bankok több mint 40 milliárd dollárt buktak azon a tíz évvel ezelőtti döntésükön, hogy leépítik aranyatartalékaikat - írja a Financial Times (FT).
Vágólapra másolva!

A lap szerint a sort az angol hatóságok kezdték 1999. május 7-én, azaz épp tíz évvel ezelőtt, amikor Londonban bejelentették, hogy értékesítik aranytartalékaik nagy részét, hogy a bevételből kamatozó értékpapírokat vásároljanak.

Az angol példa ragadósnak bizonyult, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Portugália és Svájc is jelentősen csökkentette az utóbbi évtizedben aranytartalékainak nagyságát. Az értékvesztés abból adódik, hogy az adatok szerint 1999-ben 280 dollárba került egy uncia arany, jelenleg pedig 900 dollár az árfolyam.

Az FT szerint 3800 tonna aranyat adtak el a jegybankok, ami 56 milliárd dollárnak felel meg a mostani árfolyamon. A megvásárolt értékpapírokból 12 milliárd dollár hozamhoz jutottak, ami azt jelenti, hogy mintegy 44 milliárd dolláros a veszteség 10 év alatt.

A legnagyobb vesztes a svájci jegybank volt, amely 1550 tonna aranyat dobott piacra (19 milliárd dollár értékben), majd a Bank of England (BoE) következik 5 milliárd dolláros mínusszal. Az FT-nek nyilatkozó angol pénzügyi tárca szerint a lépés nem tekinthető hibásnak, ezáltal ugyanis jelentősen csökkent a tartalékokhoz kapcsolódó kockázat (ami az árfolyamok változékonyságából adódik), hisz az arany árfolyama most ugyan valóban magasabb, mint 1999-ben, de a kurzus bármikor változhat.

Az európai bankok széfjeiben még így is nagyon sok az arany, a globális 10,5 százalékos átlaggal szemben az öreg kontinensen 60 százalékos átlagos arány adódik. Magyarországon gyakorlatilag elhanyagolható az arany tartalékolási szerepe, az MNB statisztikája szerint 2009 áprilisának végén 26,8 milliárd eurónyi tartalékból 67 millió euró volt aranyban.