Vágólapra másolva!
Egy Santa Cruz-i térképen kellett dolgokat beszíneznie és számokat lehelyeznie, de nem tudta, hogy mi folyik Bolíviában és mit tervez Rózsa-Flores Eduardo - állította a héten nyilvánosságra hozott vallomásában Tóásó Előd, Rózsa-Flores csapatának egyik elfogott tagja. Tóásó szerint Rózsa-Flores egyre idegesebb lett, senkivel nem beszélt, még akkor sem szólt, ha problémája volt. Ismerje meg a vallomás részleteit!
Vágólapra másolva!

"Pisztolyom valóban volt, Eduardo ragaszkodott hozzá, mondván, 'gringo' vagyok, és saját védelmem miatt fontos egy fegyver. Azt mondta, hogy ez itt teljesen normális, én viszont pacifista vagyok, soha nem használtam fegyvert" - jelentette ki Tóásó Előd a május 5-én nyilvánosságra hozott vallomásában (amelynek teljes szövegét itt olvashatja spanyolul).

A magyar férfi a bolíviai hatóságok szerint annak a csoportnak volt a tagja, amelyet egy Evo Morales bolíviai elnök elleni merénylet kitervelésével gyanúsítanak. A csoport tagjaira április 16-án csaptak le bolíviai kommandósok Morales parancsára. A csapat feltételezett vezetőjét, Rózsa-Flores Eduardót, a romániai magyar Magyarosi Árpádot és az ír Martin Dwyert lelőtték, Tóásót és a horvát Mario Tadicot pedig elfogták. (Itt minden cikket megtalál a Rózsa-Floresék elleni akcióról!)

A kihallgatási jegyzőkönyv szerint április 16-án rögzített vallomásában Tóásó azt állította, azért fogadta el a fegyvert, mert Rózsa-Flores sokat nyaggatta, és ideges volt. Magyarországon egy rendőr barátja elvitte egyszer egy lőtérre, ezért tudta, hogyan kell kezelni a fegyvert, de kiképzést nem kapott.

"Csak azt tettem, amit Eduardo mondott"

Tóásó elmondta, soha nem volt büntetve, Rózsa-Flores csábította Bolíviába, hogy számítástechnikai ismereteivel segítse. Csabította az is, hogy Magyarországon nem tudott megélni. Egy nagy bőrönddel érkezett, három könyve volt: egy regény, egy történelmi könyv és egy Biblia.

Csak weboldalakat szerkesztett, készített, illetve Santa Cruz térképén kellett színeznie, számokat feltüntetnie Rózsa-Flores utasításai alapján - olvasható a vallomásban. Nem tudta megmondani, miféle jelzések voltak ezek, "csak azt tettem, amit Eduardo mondott". A csapatban mindenkinek volt saját számítógépe, de Tóásó azt mondta, hogy nem tudta, ki mit csinál, őt csak akkor hívták a társak, ha gond volt az internetkapcsolattal. Vallomása szerint nem is tudta, mivel foglalkoznak a többiek, mivel szinte csak Rózsa-Floresszel beszélt, akkor is magyarul.

A vallató megkérdezte, hogy Tóásó hacker-e, de ő azt vallotta, hogy Magyarországon egy banknál dolgozott, ahol épp a hackertámadások elleni védelem volt a feladata. Tóásó saját weboldalt nem működtetett: "Nincs szükségem arra, hogy ismerjenek" - mondta.

Rózsa-Florest öt éve ismeri, egy könyvbemutatón látta. Azt mondta, úgy tudja, hogy Rózsa-Flores sok évet élt Horvátországban, volt ugyan köze a háborúhoz, de inkább újságíróként dolgozott, egy spanyol lapnak tudósított. Megjegyezte viszont, hogy akkor ő még csak tízéves volt.

"Egyre idegesebb lett"

Fizetést nem kapott, de ha Rózsa-Florestől kért pénzt ennivalóra, akkor kapott egy kisebb összeget. Semmit nem tudott a tervezett merényletről - állította -, Rózsa-Floresről sem tudta, hogy mit tervezett, de látta, hogy naponta eljár a szállodából, más férfiakkal. A Viejo (Öreg) nevű embert egyszer látta, idős, alacsony úr, ősz hajjal, fehér bajusszal. (A Viejóról olvassa el keretes írásunkat!)

Semmi köze az eseményekhez, Rózsa-Flores csak felhasználta őt és társait - vallotta Tóásó. Rózsa-Flores "nem beszélt senkivel, ha gondja volt, akkor sem kommentálta. Az utóbbi időkben megváltozott a viselkedése, egyre idegesebb volt" - tette hozzá. Nem nevezné barátinak kapcsolatukat, Rózsa-Flores nem beszélt neki problémáiról, csak akkor hívta, ha szüksége volt segítségre.

2009. április 15-én - vallomása szerint - Tóásó megreggelizett nyolckor, utána visszatért a szobájába, nem látta Rózsa-Florest elmenni a hotelből, sőt, egész nap nem találkoztak. Vallomásában arra is kitért, hogy mivel Flores és az ő szobája közt még négy másik is volt, nem tudta, mikor és ki látogatta meg Rózsa-Florest.

Tóásó vallomásában jelezte, hogy semmiféle ellenállást nem tanúsított, mikor rátörtek a kommandósok, azonnal megadta magát, ennek ellenére a folyosón letérdeltették, és néhány ember hosszan verte. "Egy szakállas ember pedig azt mondta, hogy egy 'gringo' vagyok, egy terrorista, és a börtönben majd néhány fickó megerőszakol és megver. Lövésekre ébredtem, másodpercekkel később nyitották az ajtót. Láttam egy rendőrt fegyverrel, azonnal a földre vetettem magam. Terroristának és kábítószer-kereskedőnek tartanak, de nem értem, miért, nem vagyok semmiféle terrorista. Filozófiám szerint nemhogy embereket, állatokat sem szabad megölni. Nem értem, mi történt, azt sem, mi következik ebből, és azt sem értem, hogyan kerültem ilyen helyzetbe" - mondta.