Vágólapra másolva!
Szófiában megkezdődött az M-Tel Masters 6 résztvevős, kétfordulós szuperverseny. Az első játéknapon a 18 éves Magnus Carlsen 36 lépésben legyőzte a világbajnoki kihívó bolgár Veszelin Topalovot. A norvég titán meggyőző játékkal nyert, királyszárnyi akciója ellen az exvilágbajnok tehetetlen volt.  A spanyol Alekszej Shirov könnyedén győzte le a címvédő ukrán Vaszilij Ivancsukot, aki elnézések egész sorát követte el. A kínai Wang Yue jó megjátszott partiban nyerő helyett csak remizőt húzott a kubai Perez Leinier Dominguez ellen.

Az oly gondos szervezés ellenére nagy bakival kezdődött az esztendő harmadik szuperversenye, a 21-es kategóriájú, 2755-ös Élő-átlagú viadal. Szófia polgármestere, Bojko Boriszov húzta meg a kezdőlépést a forduló rangadóján, a Carlsen-Topalov partiban, de nagy lelkesedésében kettőt is. Magnus Carlsen nagy megdöbbenésére a polgármester önállósította magát, a megbeszélt 1.d4 helyett 1.b3-mal nyitott, majd rögtön a 2.Fb2-öt is megtette. A kettős lépés blokkolta a teljes közvetítési rendszert, így a sakkrajongók az interneten élőben nem láthatták, hogy a 18 éves norvég nagymester remek játékkal legyőzte Veszelin Topalovot, a háromszoros szófiai tornagyőztest, Viswanathan Anand kihívóját.

A félszláv védelmű partiban Topalov tért el a márciusi Amber-tornán látott Carlsen-Karjakin játszmától, de terve nem vált be. Magnus királyszárnyi akciója egyre veszélyesebben bontakozott ki. Huszárja betört a sötét állásba és tűz alá vette a g6 mezőt, bástyája behatolt a hetedik sorra. Ez Topalov számára végzetesnek bizonyult, 36 lépés után kapitulációra kényszerült, hazai pályán vereséggel rajtolt.

A tavalyi tornán az ukrán Vaszilij Ivancsuk ötös nyerősorozatot ért el az első félidőben, és fölényesen meg is nyerte a viadalt. Címvédőként a spanyol Alekszej Shirov ellen világossal 24 lépésben vereséget szenvedett. Elnézések egész sorát követte el, amit Shirov könyörtelenül kihasznált. Nagyot bakizott a kínai Wang Yue. A Grünfeld védelmű játszmában szépen túljátszott a kubai Perez Leinier Dominguezt, majd nyerő helyett a remihez vezető lépést tette meg.

Az első forduló eredményei:
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) - Alekszej Shirov (spanyol, 2745) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 24)
Wang Yue (kínai, 2738) - Perez Leinier Dominguez (kubai, 2721) döntetlen (Grünfeld védelem, 65)
Magnus Carlsen (norvég, 2770) - Veszelin Topalov (bolgár, 2812) 1 - 0 (Félszláv védelem, 36)

A második forduló párosítása:
Ivancsuk - Wang Yue
Dominguez - Carlsen
Shirov - Topalov