Vágólapra másolva!
Nem történt meglepetés az idei férfikézilabda-bajnokságban sem, hiszen a döntőbe a két kimagaslóan legjobb csapat, az MKB Veszprém és a Pick Szeged jutott be. Az esélyek a hibátlan mérleggel bíró, Magyar Kupa-győztes Veszprém mellett szólnak, a Tisza-partiak azonban nem titkolják, meglepetésre készülnek.

Évek óta különleges jelentőséggel bír minden egyes Veszprém-Szeged férfikézilabda-mérkőzés, a két csapat ugyanis (bár gyakran visszautasítják ezeket a vádakat a felek) egyfajta ellenszenvvel viseltetnek egymás iránt.

Tavaly már-már a csonka ötödik mérkőzés lehetősége is felrémlett, hiszen a döntő korábbi mérkőzésein történt durvaságok miatt Herbert Gábor, Daniel Andjelkovic, illetve a veszprémi Ilyés Ferenc is eltiltást kapott, végül a szövetség fegyelmi bizottsága minden eltiltást érvénytelenített, a Veszprém pedig története során 16. bajnoki aranyérmet ünnepelhette.

Szeptemberben tovább folytatódott az ellenségeskedés, a férfi válogatott élére kijelölt Mocsai Lajost, a Veszprém trénerét ugyanis a Szeged nem támogatta. Akkor Kővári Árpád, a Tisza Volán SC ügyvezető elnöke úgy nyilatkozott azért, mert "egyrészt a két klub évekkel ezelőtt megegyezett abban, hogy egyik sem ad szövetségi kapitányt, másodsorban pedig a kupa- és a bajnoki döntőben olyan események történtek, amit sajnos a szövetség nem rendezett le."

A történet ismert, a kapitány Hajdu János lett, aki a két klub megbékítése jegyében Vladan Maticsot és Csoknyai Istvánt kérte fel segítőnek. "Sajnos elég puskaporos hangulatban lettem szövetségi kapitány, a Szeged-Veszprém ellentét miatt Mocsai Lajos nem vállalta a felkérést, így én csöppentem bele a feladatba. Ehhez képest segítőim kiválóan dolgoznak együtt, olyannyira, hogy a szegedi játékosok szeretik Csoknyait, a veszprémiek pedig Maticsot" - nyilatkozta Hajdu az [origo]-nak az év eleji világbajnokság előtt.

Marian Cozma tragikus februári halála úgy tűnt, békét hoz a felek között, a Szeged még játékost is felajánlott a nagy rivális megsegítésére. Ezek után a bomba a döntő előtt robbant: a Veszprém május 17-én, vasárnap játszaná az első mérkőzést, a Szeged két nappal korábban, pénteken.

Előbbi azzal érvelt, pénteken koncert miatt foglalt az aréna, utóbbi szerint a csapatnak vasárnap jelenése van Szegeden Sebastian Vettel és Sebastien Buemi Forma-1-es száguldásán.

A szócsata (amelynek hevében a Szeged felvetette, ha vasárnap kell játszani, el sem utazik) megoldásaként a szombatban állapodtak meg a felek: a Győr-Viborg BL-mérkőzés után este fél 9-kor csapnak össze, most már csak az a kérdés, a két mérkőzésre érkező nézők hogyan tudnak megosztozni a parkolóhelyeken.

A párharc esélyesének egyértelműen a Veszprém számít, Mocsai Lajos csapata hibátlan mérleggel nyerte meg a bajnokság alapszakaszát, elhódította a Magyar Kupát, és bejutott a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé. A Szeged viszont korán kiesett a BL-ből, elvérzett a KEK-ben, elbukta a Magyar Kupa-döntőjét, azaz ha javítani akar, akkor ez a párharc az utolsó lehetősége.

Forrás: [origo]

"Kényelmetlenséget jelent az időpontváltozás, hiszen át kellett alakítanunk a megszokott edzésritmust. Az alapszakaszban kivívott pályaelőnyünk értéke így már nem ugyanaz. Szokatlan az eljárás, hiszen Nyugat-Európában hasonló esetben nincs változtatási lehetőség, de már nem szeretnénk ezzel foglalkozni, az új időpontban is a legjobbat akarjuk kihozni magunkból" - nyilatkozta Mocsai Lajos a veszprémi Naplóban.

A szakember elmondta, az elmúlt hónapok morális tartására lehet építeni, ezt látva úgy érzi, nagyon nehéz lesz legyőzni csapatát.

A Délmagyarországban Vladan Matics úgy vélte, nagy hiba lenne azzal foglalkozni, hogy a Veszprémben a sérült Gál Gyula mellett nem léphet pályára a világklasszis kapus, Dejan Peric sem.

"Nekünk csak magunkra kell figyelnünk, keményen és határozottan kell védekeznünk, okosan támadnunk. Egyik csapat sem tud újat előhúzni a pakliból, csak a precíz, pontos játék vezethet eredményre. A késői kezdés miatt péntek este edzünk, igazán nincs jelentősége, hogy mikor játszunk, ez semmit sem befolyásol."

Az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharc legkésőbb május 30-án dől el.

A Budapest Bank férfi liga döntőjének menetrendje:
1. mérkőzés: május 16., szombat, 20.30:
MKB Veszprém - Pick Szeged

2. mérkőzés: május 19., kedd, 18.00:
Pick Szeged - MKB Veszprém

3. mérkőzés: május 24., vasárnap, 12.45:
MKB Veszprém - Pick Szeged

ha szükséges:
4. mérkőzés: május 28., csütörtök, 18.00:
Pick Szeged - MKB Veszprém

5. mérkőzés: május 30., szombat, 18.00:
MKB Veszprém - Pick Szeged

Az MKB Veszprém bajnoki címei (16): 1985, 1986, 1992, 1993, 1994, 1995, 1997, 1998, 1999, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008.

A Pick Szeged bajnoki címei (2): 2006, 2007