Vágólapra másolva!
Szombaton Egerben rendezik meg kötöttfogású birkózók országos bajnokságát, amelyen a könyökműtéten átesett Eb-győztes Bácsi Péter kivételével a teljes hazai élmezőny rajthoz áll, így az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltán is. Az Európa-bajnok Lőrincz Tamás és az Eb-3. Módos Péter hosszú kényszerszünet után lép szőnyegre.

A Marshall-kupáért kiírt országos bajnokság szombaton tíz órakor kezdődik az egri Kemény Ferenc Sportcsarnokban, ahol a hét aranyéremért két szőnyegen küzd meg a hazai élvonal.

Az 55 kg-ban az olimpiát is kihagyni kényszerült, most visszatérő Módosnak csak a mérleg lehet az ellenfele, az Eb-bronzérmes versenyzőt bizonyára megviseli majd az első fogyasztás. A 120 kg az új szabályoktól "megfiatalodott", ötszörös vb-2., Európa-bajnok Deák Bárdos Mihályról szólhat, aki idén szerezte meg tizedik világversenyes érmét, a vilniusi Eb-n a harmadik helyen zárt. A 84 kg-ben pedig természetesen a pekingi olimpián ezüstérmes Fodor Zoltán a favorit.

Bácsi Péter már két éve bajlódott a könyökével. Egy sérülést követően kisebb csontdarabok szakadtak le nála, amelyek időnként fájdalmasan elmozdultak; ezért lépett vissza az idei csapat-világbajnokságon, majd kihagyni kényszerült a szombathelyi Golden Grand Prx-t is. A 74 kg Európa-bajnokát a napokban megoperálták, és az artroszkópos beavatkozásnak köszönhetően csak négy hetet kell kihagynia; viszont az ob-n nem indulhat.

Visszatér viszont a szőnyegre egy másik Eb-győztesünk: a 66 kg-os Lőrincz Tamás is a téli, súlyos sérülése után - igaz, a múlt héten egy könnyebbet ismét összeszedett. Hogy még nehezebb legyen a dolga, az állandó vetélytársak, Dreschler Attila és Korpási Bálint mellett az utánpótlás-válogatott Szabó Martinnal is számolnia kell, aki ezúttal lefogy a 66 kg-ba.

A rendező egriek is pályáznak aranyérmekre. A 96 kg-os kategória 2005-ös világbajnoki ezüstérmese, Virág Lajos az olimpia után bejelentette, hogy az egri ob lesz a búcsúversenye, vagyis hazai környezetben küzd meg még egyszer az Eb-3. Kiss Balázzsal és Németh Ivánnal. A házigazdák másik nagy reménysége a 60 kg-ban Komáromi Ede, neki a nagy vetélytárs Jäger Krisztiánt kell megelőznie a bajnoki címért zajló tusakodásban.

Az ob ünnepi, kísérő programjaként a résztvevők megkoszorúzzák az 1936-os olimpiai bajnok Kárpáti Károly emléktábláját, és felavatják a sportcsarnok felújított olimpiai tanácskozó termét.

Struhács György, a kötöttfogás szakágvezetője elmondta, hogy a bajnokságot követően egyhetes felmérés és orvosi vizsgálat után gőzerővel kezdődik meg a világbajnoki felkészülés. Afféle elhalasztott évkezdés lesz ez, hiszen az előző olimpiai ciklus négyéves, erőltetett menete után muszáj volt pihentetni a válogatottakat, így ezúttal elhagyták a megszokott, kemény, téli alapozást.