PC: Továbbra is nagy nyomás alatt a Mol

Vágólapra másolva!
Bár a hatékonyabb hazai külpolitikának, illetve a piaci és kormányzati szereplők "összezárásának" köszönhetően Magyarország rövid távon erősítette védelmi vonalait az orosz energiapolitikai terjeszkedéssel szemben, a Szurgutnyeftyegaz továbbra is erős nyomást gyakorolhat a Mol vezetésére, hogy oroszbarát vezetőket ültessen a menedzsmentbe - olvasható a Political Capital hétfői elemzésében.
Vágólapra másolva!

Az elemzők rámutatnak, hogy a Mol menedzsmentje részben a kormánnyal, részben más vállalatokkal - például az OTP-vel - együttműködésben az elmúlt hetekben jelentősen megerősítette védelmi vonalait a Szurgutnyeftyegaz további terjeszkedésével szemben, így rövid távon enyhült a további befolyásszerzés veszélye. Leszögezik ugyanakkor, hogy az orosz cég számára a Mol továbbra is kiemelten fontos a Nabucco projektben játszott meghatározó szerepe, finomító-kapacitása, valamint gázvezetékei és gáztározói miatt.

A tanulmányban kiemelik a Mol és az OTP sikeres együttműködését az orosz befolyásszerzési kísérlet elhárításában. Emlékeztetnek, hogy a Mol az elmúlt időszakban nagy értékű részvénycserét hajtott végre az OTP-vel, amelynek célja a közgyűlés szavazati arányainak módosítása volt (a Mol tulajdonában jelenleg így nincs is saját részvény). Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, egyben a Mol igazgatóságának alelnöke, a két cég már a korábbi külföldi támadások során is szorosan együttműködött, és várhatóan a jövőben is idegen felvásárlás esetén segítenék egymást - teszik hozzá az elemzők.

A tanulmány szerint a Szurgutnyeftyegaznak azért állhat érdekében a Mol felvásárlása, mert meg akarja szerezni a Mol finomítói és tározói kapacitását és olajvezetékeit, hogy még nagyobb és közvetlenebb kontrollt gyakorolhasson a térség energiaellátásában, és vertikális integrációt hajthasson végre, azaz a gázkitermeléstől a végfelhasználókig az energiapiac minden állomását ellenőrzése alá vonhassa. A Mol ezenkívül a Nabucco projekt egy kulcsszereplője, így az elnökségbe bekerülve a Szurgutnyeftyegaz közvetlen információkat szerezhet az oroszok által támogatott Déli Áramlat riválisának számító olajvezetékről, vagy akár meg is akadályozhatják a Nabucco megépülését.

A Political Capital szakértői a Mol sikeres védekező stratégiájában kulcsfontosságú lépésnek tartják, hogy - részben a magyar energiaügyi hatóság segítségével - az olajipari cég elérte, hogy az orosz vállalat nem vehetett részt az április közgyűlésen, ahol a tulajdonosok egyöntetű támogatása mellett meg tudták erősíteni védelmi vonalaikat.

A tanulmány emlékeztet arra, hogy a közgyűlés döntése szerint mostantól csak az bír szavazati joggal a közgyűlésben, aki nyilvánossá teszi tulajdonosi struktúráját. A Szurgutnyeftyegaz azonban a legkevésbé transzparens cég az orosz energiapiaci szereplők közül, a haszonélvezők köre nem ismert, és valószínűtlen, hogy a Mol követelése miatt feltárnák a szándékosan titkolt tulajdonosi szerkezetet - vélekednek a Political Capital szakértői.

Az elemzés szerint a harc azonban közel sem tekinthető lefutottnak. A Mol kiszolgáltatottja Oroszországnak, hiszen a nyersanyagot onnan szerzi be, s a Barátság kőolajvezeték elzárása esetén csak jelentős pluszköltséggel, közvetett úton tudna nyersanyagot beszerezni. Emellett a Szurgutnyeftyegaz maga mögött tudhatja az orosz felsővezetés támogatását, és jelentős pénzügyi forrásokkal is rendelkezik - olvasható az elemzésben.