Bosszú hajthatta az abádszalóki támadót

Vágólapra másolva!
Egy korábbi betöréses lopással kapcsolatos elszámolási szándék lehetett az indítéka annak a férfinak, aki szerda hajnalban borotvával támadt rá egy abádszalóki ház lakóira. A támadó négy embert könnyebben megsebesített, őket szerdán hazaengedték a kórházból, ő maga pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A megtámadott házban cigányok laknak, a rendőrség szerint kizárható a rasszista motiváció.
Vágólapra másolva!

Keddről szerdára virradó hajnalban otthonában támadt rá egy abádszalóki roma családra egy 46 éves férfi: elsőként a családfőt támadta meg, és a segítségére siető többi családtagot is megvagdosta, miközben maga is megsebesült. A rendőrség kihallgatta a vádlottat, amely szerint nem etnikai indítékú volt a támadás, hanem egy korábbi betöréses lopást akart ilyen módon elszámolni.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a férfi a kerítésen átmászva, az ablakon lévő szúnyoghálót kivágva jutott be a családi házba. Egy régi típusú borotvával támadt az éppen alvó 28 éves férfire és 27 éves feleségére, akikkel egy szobában aludt kisgyermekük is. A házban aludtak a férfi szülei is. Az elkövetőnél fegyver nem volt, viszont egy forgótáras pisztoly-formájú öngyújtót tartott magánál.

Rostás László, az ÖCO elnökhelyettese az MTI-nek elmondta: a besurranó tettes a támadásban a házaspár két tagját sebesítette meg a nyakukon, a mellükön és a lábukon. A támadó lefegyverezésébe a férfi szülei és feltehetően a szomszédok is besegítettek - mondta szerda kora délután az [origo]-nak Szabó Zita százados, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Csütörtöki levelében a legközelebbi szomszéd az [origo]-nak azt írta, sem ő, sem a többi szomszéd nem vett részt a lefegyverezésben.

A dulakodás során összesen négy ember sérült meg, őket és az elkövetőt kórházba szállították. A házaspár nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett, miután ellátták őket, hazamehettek - mondta az [origo]-nak csütörtökön délután a szóvivő. Az elkövető súlyos állapotban volt, délutánra viszont sikerült kihallgatni. A rendőrség közleménye szerint feltételezhető, hogy egy korábbi betöréses lopással kapcsolatos elszámolási szándék lehetett az indíték. A támadó a rendőrségnek azt mondta, hogy a sérelmére elkövetett betörést a 28 éves férfi követte el. Erre vonatkozó információi a rendőrségnek nincsenek.

Emberölés kísérlete miatt indult eljárás a támadó ellen, büntetése 5-15 évig terjedő szabadságvesztés lehet. Ugyanakkor a jogos védelmi helyzetet indokolatlanul túllépő sértettekkel szemben is büntetőeljárás indult az ügy pontos körülményeinek tisztázása érdekében. Mindnyájan szabadlábon védekezhetnek.

A megsebesített házigazda, P. Csaba a helyszínen az MTI-nek azt mondta, a támadót személyesen ismerték, többször tett a romáknak szánt fenyegető kijelentéseket. A korábbi hírekkel ellentétben a támadó sem kormányőr, sem rendvédelmi dolgozó nem volt.

A lakásba bemászó férfi azt kiabálta, hogy "Meghaltok!", amikor a borotvával rátámadt a családra - írja a Roma Sajtóközpont (RSK) Szöcsi Lajos, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Konfliktuskezelő Bizottság elnökének jelentése alapján. A család nem a cigánytelepen lakik, hanem a település belsejében lévő Szivárvány utcában, ahol más roma család nem lakik - írja az RSK.

Sem az elkövető, sem a sértettek etnikai hovatartozást nem vizsgálja a rendőrség - mondta az [origo]-nak a rendőrség szóvivője. A rendőrségnél egyelőre nincs olyan információ, amely alátámasztaná, hogy van összefüggés az eddigi romák elleni támadások és az abádszalóki eset között. A bűncselekmény indokát tekintve a rasszista motiváció az adatok szerint kizárható.