Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Vágólapra másolva!
Budapesten a Puskás Arénában rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája 2026-os döntőjét az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának szerdai döntése értelmében.

Magyarország története során először adhat otthont az európai klubfutball legrangosabb mérkőzésének, amelyre eddig 15 ország 28 városának 32 stadionjában került sor. 

A 2019-ben átadott Puskás Arénában ez lesz a harmadik európai kupadöntő a 2020-as Szuperkupáért kiírt mérkőzés és az Európa-liga tavalyi döntője után.

Így nézett ki a Puskás Aréna a tavalyi AS Roma-Sevilla El-döntő alatt
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A 2020-as európai Szuperkupa-meccset a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa-liga-győztes Sevilla vívta. A találkozót 1-1-es rendes játékidőt követően hosszabbításban nyerte meg 2-1-re a német csapat.

Az előző szezonban rendezett Európa-liga-döntő még emlékezetesebb volt. Akkor a José Mourinho vezette AS Roma találkozott a Sevilla együttesével. A spanyol csapat az 1-1-es rendes játékidő és hosszabbítás után tizenegyesekkel győzte le az olasz gárdát, ezzel története során hetedik alkalommal hódította el a második számú európai kupatrófeát, míg José Mourinho pályafutása első döntőjét bukta el a nemzetközi színtéren.

A tavaly május 31-én rendezett Európa-liga-döntő sokáig beszédtéma volt még a nemzetközi sportsajtóban, ugyanis José Mourinho, az AS Roma akkori edzője elveszített finálét követően már a sajtótájékoztatón is élesen bírálta Anthony Taylor játékvezetőt, majd a napvilágra került videófelvételek alapján a Puskás Aréna parkolójában sértő kifejezésekkel inzultálta az angol bírót, akit "szégyennek" nevezett.

A spanyol és az olasz szurkolók remek hangulatot csináltak a budapesti El-döntőben
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

„Az UEFA a mai döntésével az MLSZ nemzetközi és rendezői munkáját ismerte el" - mondta az MLSZ elnöke, Csányi Sándor a szövetség honlapján.

Csányi Sándor kiemelte, hogy az európai szervezet értékelte, hogy az elmúlt években a magyar szövetség lépésről lépésre egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó események szervezése során bizonyította rátermettségét.

„A női BL-döntő, a korosztályos Európa-bajnokságok, a 2020-as Szuperkupa után sikeres volt a 2021-ben rendezett Eb, továbbá a tavalyi Európa-liga-döntő is. Ebben nagy szerepe volt a Puskás Arénának, illetve annak a háttérnek, amelyet a kormány biztosít az UEFA-események megszervezéséhez. 

A legrangosabb klublabdarúgó-mérkőzés budapesti megvalósításával az MLSZ újabb kitűzött stratégiai célját éri el. Azért fontos ez, mert a BL-döntő rendezése is hozzájárul ahhoz, hogy hazánkban folytatódjon a labdarúgás fejlődése, és tovább növekedjen a népszerűsége”

 – idézte az MTI az MLSZ elnökét. 

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke
Fotó: Polyák Attila - Origo

Az UEFA vezető testülete a dublini ülésén a 2027-es finálé házigazdaját nem jelölte ki, a döntést szeptemberig elhalasztotta a milánói San Siro átépítése miatt.

Az eseményen kiderült, hogy a második számú nemzetközi kupasorozat, az Európa-liga fináléját 2026-ban Isztambulban, egy évvel később pedig Frankfurtban rendezik.

A Konferencia-liga 2025/26-os szezonjának döntőjéra a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig stadionjában kerül sor, 2027-ben pedig Isztambul újabb európai kupadöntőnek ad otthont.

A női BL-finálét két év múlva Oslóban rendezik meg, a 2027-es döntőre viszont új pályázatot írnak ki.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről