Bush megvédte a kínzásos kihallgatásokat

Vágólapra másolva!
Csak a kötelességét teljesítette, és ezzel életeket mentett meg George W. Bush volt amerikai elnök - mondta saját maga a kínzásokról, amiket a terrorellenes harc nevében követtek el. Bush mandátuma lejárta óta először beszélt ilyen nagy, 2500 fős hallgatóság előtt. Utódját Barack Obamát azonban nem támadta.
Vágólapra másolva!

Védelmébe vette George W. Bush volt amerikai elnök azokat a vallatási módszereket, amelyeket kormányzása idején alkalmaztak a terrorizmus elleni hadjáratban. Bush törvényesnek és szükségesnek nevezte az utódja, Barack Obama által kínzásnak minősített kihallgatási eljárásokat.

George W. Bush egy michigani előadáson közel 2500 fős hallgatóság előtt beszélt erről helyi idő szerint csütörtök este. A CNN hírtelevízió szerint elnöki mandátuma lejárta óta ez volt az első felszólalása ilyen népes hallgatóság előtt.

Bush felidézte, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után megfogadta, minden szükséges lépést megtesz, hogy megvédje az amerikai polgárokat. "Törvényes kereteken belül hoztam meg a döntést (a vallatásokról), hogy információkat szerezzünk. Elmondhatom, hogy megtettem, amire szükség volt kötelességem teljesítéséhez, az amerikaiak megvédéséhez. A megszerzett információk életeket mentettek" - mondta Bush.

Dick Cheney volt amerikai alelnök a minap ugyancsak védelmébe vette a terrorizmus elleni harcban alkalmazott úgynevezett kiterjesztett vallatási módszereket, közöttük a jogvédők által sokat bírált vízbefullasztásos technikát (angolul: waterboarding). Cheney élesen bírálta Barack Obama terrorellenes politikáját, és támadta azon döntését is, hogy bezárja a guantánamói fogolytábort.

A michigani előadáson Bush azonban kerülte a hasonlóan kemény szavakat, és azt mondta, nem utódját bírálja azzal, amit mond. "Nem szerettem, amikor az elődöm bírált engem, ezért nem fogom bírálni az utódomat. Minden jót kívánok neki!" - mondta.