A tűzoltókban bízunk, a politikusokban nem

Vágólapra másolva!
A munkavállalók közül a tűzoltókat övezi a legnagyobb elismerés és bizalom. Mellettük a postások, a tanárok állnak a presztízslista élén, akik idén a tavaly a harmadik helyen végzett orvosokat is maguk mögé utasították - derül ki a GfK piackutató nemzetközi felmérésének magyar adataiból.  A tavalyi évhez képest a bankárok vesztettek a legtöbbet a lakosság bizalmából. Az újságírók és a politikusok sereghajtóként zárják a sort.
Vágólapra másolva!

Az idei évben 20 szakma képviselőinek társadalmi megítélését vizsgálták a kutatók. Mindebből arra a következtetésre jutottak: 10 megkérdezettből 9-en bíznak a tűzoltók szakértelmében, állhatatosságában. Idén a bizalom a legérzékelhetőbb mértékben épp a tűzoltók és a postások felé nőtt: a két szakma képviselőiben a megkérdezettek 95 illetve 92 százaléka bízik.

Piackutató, rendőr: kétharmados bizalom

A megkérdezettek harmada a katonaságban és a piackutatókban is megbízik, kétharmada bizalmat szavaz a környezetvédő szervezetek képviselőinek és rendőröknek is. A piackutatási területen dolgozókat - hasonlóan a régióban tapasztaltakhoz - itthon kedvezőbben ítélték meg, mint nemzetközi viszonylatban.

Az emberek fele a marketingeseknek is hisz

Meglepő módon ugyancsak aránylag jó eredménnyel zártak a marketingesek, nekik minden második magyar szavaz bizalmat. Ám mivel nemzetközi besorolásban a megkérdezettek alig egynegyede tartja őket hitelesnek, ezzel a minősítéssel vissza is csúsztak a lista alulsó harmadába.

A felmérés során a bizalmi index középső harmadába kerültek a bírák, az ügyvédek, karöltve az önkormányzati képviselőkkel és a köztisztviselőkkel. Regionális besorolásban itthon az ügyvédi szakma megítélése is érdekes eredményeket hozott- regionális szinten, ahol a válaszadók alig 40 százaléka szavazott számukra bizalmat, honfitársainknál sokkal előnyösebb besorolásba kerültek-így a lista 10. helyén végeztek. Az egyház képviselői sem panaszkodhatnak: mint kiderült, papként a közép-európai lakosság kétharmada bízik bennük-igaz, hazánkban csupán minden második ember hisz nekik.

Egyre népszerűtlenebbek a bankárok

A bizalmi lista alsó harmadába azon szakmák képviselői csúsztak le- így többek közt a szakszervezeti vezetők, a vállalatvezetők, a bankárok - akiket a megkérdezettek kevesebb mint fele tartott érdemesnek a bizalmára. Váratlan mértékben zuhant a bankárok népszerűségi indexe, feltételezhetően a gazdasági válság kapcsán. Bennük a megkérdezettek kevesebb, mint 40 százaléka bízik csak meg. A tendencia alól csak Svájc képez kivételt, náluk a lakosság csaknem 70 százaléka bízik bennük.

Politikusnak és újságírónak nincs kegyelem

A lista sereghajtói idén is az újságírók és a politikusok, akik iránt tovább csökkent a bizalom. Az újságírókat hazánkban jóval kedvezőtlenebbül ítélik meg, mint nemzetközi vagy regionális szinten, ahol előrébb állnak a listán. A politikusok iránti bizalom eddig is kifejezetten alacsony volt, de most még jobban megcsappant. Megítélésük azonban tovább romlott az elmúlt időszakban: most csupán 10 emberből mindössze egy bízik meg bennük.

Az egyes szakmák képviselőiben megbízók arányának
alakulása Magyarországon, 2009. tavasz (százalékban)

1. Tűzoltók 98
2. Postások 95
3. Tanítók, tanárok 92
4. Orvosok 86
5. Katonaság 77
6. Piackutatók 73
7. Környezetvédő szervezetek 67
7. Rendőrök 67
9. Bíróság 63
10. Ügyvédek 57
11. Köztisztviselők, önkormányzati képviselők 53
12. Papság 52
13. Marketing szakemberek 50
14. Jótékonysági szervezetek 49
15. Szakszervezetek 43
15. Vállalatvezetők 43
17. Bankárok 38
18. Reklámszakemberek 36
19. Újságírók 29
20. Politikusok 9