Egyre kevesebbet ér a fizetésünk

Vágólapra másolva!
Az idei év első négy hónapjában csökkent a reálbér és a foglalkoztatottak létszáma is. A létszámfogyás a versenyszférában nagyobb volt, mint a közszférában, de ez utóbbiban apadt a bérek reálértéke, míg az előbbiben emelkedett.
Vágólapra másolva!

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján jelentett bruttó átlagkeresetek 2009 első négy hónapjában 1,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A reálkereset (a fogyasztóiár-index 3,1 százalékos növekedése mellett) 2,2 százalékkal maradt el az előző évitől - derül ki a KSH jelentéséből.

A versenyszférában 0,4 százalékkal emelkedett, a költségvetési szférában (döntően a 13. havi juttatás kifizetésének változása miatt) 8,6 százalékkal csökkent a reálkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az alkalmazásban állók létszáma 2009. január-áprilisban átlagosan 2 millió 667 ezer volt.

Idén január-áprilisban a költségvetési szférában 716 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 864 ezren dolgoztak. Ez a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszámának 3,8 százalékos csökkenését jelentette az előző év azonos időszakához képest. A költségvetés által finanszírozott közfoglalkoztatás kiterjedtségének növekedése következtében a költségvetési szférában kisebb mértékű létszámfogyás (0,4 százalék) következett be, mint a versenyszférában (5,4 százalék).

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 196 900 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 195 200 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 204 300 forintot ért el.