Vágólapra másolva!
A sorsoláskor a brazil és az olasz szurkolók azt gondolták, hogy a két labdarúgó-válogatott összecsapása csak a presztízs miatt lesz érdekes a Konföderációs Kupán. Az olaszok Egyiptom elleni veresége azonban felborított minden előzetes tervet: Marcello Lippi csapatának valószínűleg nyernie kell a továbbjutáshoz, de matematikailag még a brazilok továbbjutása is veszélybe kerülhet.

A brazil válogatott hat ponttal áll a csoport élén, hiszen mindkét találkozóját megnyerte, azonban még nem biztos, hogy ott lesz az elődöntőben. Amennyiben ugyanis Kakáék két góllal kikapnak az olaszoktól, Egyiptom pedig háromgólos különbséggel legyőzi az Egyesült Államok csapatát, akkor bizony Brazília csak harmadik helyen végez.

Más kérdés, hogy ennek kicsi a valószínűsége, elvégre a brazil, illetve az olasz gárda eddigi teljesítménye nem arra utal, hogy Lippi csapata képes lehet két góllal nyerni.

Persze az olaszoknak egy minimális győzelem, vagy akár egy döntetlen is elegendő lehet, amennyiben Egyiptom nem szerez pontot az amerikaiak ellen. Nagy kérdés, hogy Lippi mellőzi-e idősebb sztárjait, hiszen Andrea Pirlo, Gianluca Zambrotta vagy Gennaro Gattuso eddig nem nagyon villogott a tornán - sokak szerint a fiatal Davide Santon, vagy Riccardo Montolivo több lehetőséget érdemelne.

Ami a brazilokat illeti, az AS Roma középhátvédje, Juan valószínűleg visszatér a kezdő tizenegybe, akárcsak Elano. A brazilok egyébként 1982 óta nem kaptak ki aktuális ellenfelüktől, ráadásul a mérkőzést az 1970-es vb-döntő évfordulóján rendezik, amikor Brazília 4-1-re verte Olaszországot.

Egyiptom a világbajnok legyőzésével nagy lépést tett a továbbjutás felé, így részben a saját kezében van a sorsa: ha minimum három góllal legyőzi az Egyesült Államok csapatát, akkor elődöntős. Persze egy kisebb győzelem is elég lehet, amennyiben a brazilok nem kapnak ki a másik mérkőzésen.

Az afrikaiak szakvezetője, Hasszan Sehata csak minimálisan módosított ideális kezdő tizenegyén: a középpályán az első találkozón a veterán Ahmed Hasszan, a másodikon pedig Homosz szerepelt. Utóbbi győztes gólt fejelt, így minden bizonnyal megint ő kap majd játéklehetőséget. Az amerikai csapat számára immár alighanem a júliusban kezdődő kontinensviadal a fontosabb, így a szakvezető, Bob Bradley várhatóan azokat is szerepelteti, akik eddig nem kaptak játéklehetőséget a tornán. Mindez azt jelenti, hogy Freddy Adu, José Francisco Torres vagy Danny Califf is pályára léphet, és számukra adott a lehetőség: bizonyítsák, hogy helyük van a kezdők között.

www.global-soccer.eu