Kedden mutatják be a Microsoft víruskeresőjét

Vágólapra másolva!
Hosszas titkolózás után június 23-án lehull a lepel a Microsoft új, ingyenes víruskeresőjéről, amely netezés közben vesz mintákat a vélt kórokozókból. Az első béta verziót még csak a tesztelők egy része próbálhatja ki
Vágólapra másolva!

A Microsoft tavaly jelentette be, hogy 2009-ben befejezi a OneCare biztonsági megoldásának értékesítését, és egy új, mindenki számára ingyenesen használható víruskeresővel fog előrukkolni. Az eddig Morro néven emlegetett alkalmazás első, nyilvános béta verziója kedden válik elérhetővé, és a jövőben a Microsoft Security Essentials nevet fogja viselni.

A Microsoft Security Essentials célja, hogy minden számítógépes kórokozó ellen védelmet biztosítson a felhasználó számára, elsősorban a fertőzések megelőzésével. A szoftver természetesen képes a hagyományos víruskeresésre és irtásra, de ennél jóval nagyobb hangsúlyt kapott a fejlesztésekor a valósidejű védelem megfelelő kialakítása.

Az új víruskereső talán legfontosabb jellemzője, hogy támogatja az úgynevezett Dynamic Signature Service technológiát, illetve szolgáltatást, amelynek lényege, hogy a felhasználó gépére telepített klienseket a Microsoft központi szerverei is segítik a védekezés során. Amikor a Microsoft Security Essentials gyanús kódot vagy "viselkedést" észlel, akkor erről értesíti a Microsoft kiszolgálóját, amely azonnal egy mintát kér, és ennek elemzése segítségével dönti el, mivel áll szemben.

Ezzel a Microsoft is azon biztonsági cégekhez csatlakozott, amelyek úgy vélik, hogy a kizárólag a kliensekre bízott vírusvédelem önmagában már igazán hatékony. A Microsoft ígérete szerint, mielőtt az új víruskereső mintát küld a szerverek felé, azelőtt a felhasználó jóváhagyását fogja kérni (vagyis a netezők újabb, a Windows Vistában már megszokott felugró figyelmeztetésekre számíthatnak). A Dynamic Signature Service technológiát a jelenlegi tervek szerint jövőre a Microsoft Forefront nevű vállalatbiztonsági termékeibe is beépítik.

A Microsoft Security Essentials a vírusadatbázisa frissítését a Microsoft Update szolgáltatáson fogja napi rendszerességgel megkapni. Az alkalmazás a Windows XP, a Windows Vista és a Windows 7 alatt lesz használható, és egyaránt lesz belőle 32 és 64 bites változat is. A kedden megjelenő béta verzió egyelőre hivatalosan csak az amerikai, a brazil és az izraeli tesztelők számára lesz elérhető, és a végleges változat megjelenésének idejéről még nincs információ.