A Margit híd drága felújításáról vitázik a főváros

Vágólapra másolva!
A Margit híd felújítási költségeinek megemeléséről vitázik csütörtökön a fővárosi közgyűlés. A rekonstrukciót veszélybe sodorhatja, hogy az egyik szocialista képviselő jelezte, nem akarja megszavazni a felújítás végrehajtásához szükséges javaslatot.
Vágólapra másolva!

A Margit híd felújításával és az ehhez szükséges plusz 17 milliárd forintos költségvetési átcsoportosítással összefüggő kérdésekről várható a legnagyobb vita a Fővárosi Közgyűlés nyári szünet előtti utolsó ülésén csütörtökön. A javaslat csak akkor kerülhet a közgyűlés elé, ha azt napirendre veszik, amihez mind a 34 MSZP-s és SZDSZ-es képviselőre szükség van.

Az egyik képviselő, Havas Szófia (MSZP) azonban közölte, hogy sem a költségvetési átcsoportosítást, sem azt nem szavazza meg, hogy a nyári szünetre Demszky Gábor főpolgármester vegye át a pénzügyi bizottság hatásköreit. Ez esetben mindkét téma csak ellenzéki támogatással kaphat zöld utat. Az ellenzékiek azonban korábban már többször kinyilvánították, hogy költségvetést nem szavaznak meg.

A Margit híd felújítása kapcsán a KDNP paritásos önkormányzati bizottsági, a főpolgármester pedig számvevőszéki vizsgálatot kezdeményez a jelentős drágulás miatt. (A költségek megduplázódásáról szóló cikkünket itt olvashatja el.)

Az ülésen a híd mellett szó lesz arról a városvezetés által előterjesztett javaslatáról is, amely beépíthető területté minősíttetne át egy XXIII. kerületi, az M5-ös autópálya mellett fekvő védett erdőt. A városüzemeltetési bizottság szerdán elutasította ezt a javaslatot.

A közgyűlés dönt a kéményseprési díjak áfaemelés miatti növeléséről, a budapesti egészségügyi modell cselekvési tervéről, a Kossuth téri mélygarázs megvalósításáról és az állatkert további rekonstrukciójáról is.