A foglalkoztatás nyomta le az amerikai piacokat

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

New A New York-i tőzsde nyomott pénteki hangulatát elemzői vélemények szerint az ismét romló foglalkoztatási adat mellett elsősorban az okozta, hogy a kormányzat 15 éve nem tapasztalt mértékű lakossági megtakarításról adott számot a múlt hónapról, miközben a fogyasztói kiadások csak mérsékelten növekedtek. A hírre alább szálltak a részvényárfolyamok, ez a fejlemény viszont lenyomta az olajpiaci árakat, ez utóbbi viszont az olajipari részvények jegyzését húzta le.

Ebben a negatív spirálban őrlődött a tőzsde vezető indexe a Dow Jones ipari átlag és a napot így 8434 ponton, azaz 0,45 százalék veszteséggel tudta befejezni. Esett a dollár is, tőzsdezáráskor 1,4067 dollárt ért az euró, mivel a kínaiak a dollár helyett fokozatosan más tartalékvalutát szeretnének látni a központi banki trezorokban.

A Nasdaq piac nem követte a tőzsdét, mivel composite mutatója 1836 ponton, azaz mintegy 0,36 százalék emelkedéssel végzett. A Nasdaqot fellelkesítette a Palm számítástechnikai cég pozitív idei eredményjóslata, részvénye 17 százalékkal is drágult.

Három órával zárás előtt már a New York-i tőzsde vezető részvényindexe 0,4 százalékos veszteségben volt. A Nasdaq technológiai piac vezető indexe viszont ekkor már 0,25 százalékos nyereségben állt.

Eséssel nyitott pénteken is a Wall Street, elsősorban a profitkivét nyomán: a New York-i tőzsde vezető részvényindexe, a DJIA 44,22 pont (0,52 százalék) mínuszt jelzett a kereskedés első perceiben, míg a Nasdaq piac vezető részvénymutatója rövid kereskedés után 9,84 pont 0,54 százalék körüli veszteséget jelzett. A kereskedés első félóráját követően a DJIA mutató 20,48 pont, 0,24 százalék veszteséget mutatott, míg a Nasdaq piac összetett indexe 6,88 pont, 0,38 százalék mínuszt a csütörtöki záráshoz képest.