14 éves lány élte túl a jemeni gép zuhanását

Vágólapra másolva!
153 ember volt azon a jemeni utasszállító repülőn, amely kedd hajnalban az Indiai-óceánba csapódott. A katasztrófának egy túlélője már biztos, hogy van - egy 14 éves lány. A roncsokat magyar idő szerint 9 óra körül, az első holttesteket 11 óra felé találták meg. A gép a jemeni Szanaából tartott a Comore-szigetek fővárosába, Moroniba, amikor feltehetően elvétette a leszállást. A baleset oka ismeretlen, de a légitársaság gépeit 2007-ben kitiltották Franciaország légteréből szabálytalanságok miatt.
Vágólapra másolva!

A BBC szerint az előzetes hírekkel ellentétben nem egy ötéves kisfiú, hanem egy 14 éves lány a jemeni repülőgép katasztrófájának egyetlen túlélője. Az lányt a Comore-szigetek közelében, abban a körzetben lelték meg, ahol lezuhant a Yemenia légitársaság utasszállító gépe, fedélzetén 153 emberrel.

A mentőcsapat egyik tagja szerint a lány holttestek és roncsok között úszott a tengeren, amikor rátaláltak. A kimerültségtől a mentőövbe sem tudott belekapaszkodni, ezért a mentők úsztak oda hozzá. Az AFP hírügynökségnek a lányt kórházban kezelő orvos, Ada Mansour azt mondta, a túlélő jól van, csak fel kell melegíteni, mert a teste a vízben csaknem kihűlt. A BBC szerint a lány Marseilles-ben élt, és az édesanyjával utazott a repülőn.

A jemeni hatóságok nyilvánosságra hozták a gép utaslistájának egy részét. A repülő fedélzetén 142 utas és 11 fős személyzet volt - utóbbi tagjai közt két marokkói, két etióp, egy indonéz, valamint hat jemeni állampolgár volt. Az utasok közül 54-en a Comore-szigetek, 26-an pedig Franciaország állampolgárai voltak. Rajtuk kívül egy kanadai, valamint egy palesztin utas is volt a jemeni légitársaság Airbus típusú gépén.

A kedd hajnalban az Indiai-óceánba zuhant gép áldozatai és roncsai kutatására két hadihajót és egy Transall típusú katonai szállítógépet vezényelt a baleset körzetébe Franciaország a Reuters szerint, ezek a francia tengerentúli megyékből, Réunionról és Mayotte-ról érkeznek. A helyszínre küldik a BEA francia polgári légiközlekedés-biztonsági nyomozóiroda egy csoportját is. A keresők kedden délután megtalálták a gép egyik fekete dobozát, erről bővebben itt olvashat.

Forrás: AFP
A szerencsétlenséget túlélő 14 éves lányt egy moroni kórházban ápolják

A Yemenia légitársaság egyik Airbus A310 típusú repülője a jemeni fővárosből indult a Comore-szigetekre, számos utasa Párizsból és Marseilles-ből érekezett más gépekkel. Az utasok Szanaában szálltak át a szigetek fővárosába, Moroniba induló jemeni járatra. Az utasok közül 54-en a Comore-szigetek, 26-an pedig Franciaország állampolgárai voltak - jelentette be a jemeni védelmi minisztérium. Rajtuk kívül egy kanadai, valamint egy palesztin utas is volt a jemeni légitársaság az Airbus típusú gépen. A többi utas állampolgárságát egyelőre nem közölték.

A Yemenia 626-os járata helyi idő szerint este fél tízkor szállt fel Jemenből, és megkezdte 4 és fél órás útját a Comore-szigetek felé - írja a CNN honlapja. Kedden hajnali 1 órakor kellett volna megérkeznie a Moroni-Hahaia repülőtérre.

A jemeni polgári légiforgalmi hatóság egyik tisztségviselője elmondta, hogy a Comore-szigetek fővárosától, Moronitól 16-17 tengeri mérföldre holttesteket láttak a víz felszínén, valamint hatalmas olajfoltot. Abdel-Káder beszámolt arról is, hogy a térségben rosszak voltak az időjárási viszonyok, a szél sebessége meghaladta az óránkénti 110 kilométeres sebességet, és háborgott a tenger. Feltehetően ezek a körülmények vezettek ahhoz, hogy a repülőgép eltűnt a radar képernyőjéről - tette hozzá.

2007-ben már találtak problémákat a gépen

A francia közlekedési miniszter szerint a gépen 2007-ben több hibát is talált egy francia légügyi vizsgálat, de a repülő azóta nem járt Franciaországban. 2007-ben megtiltották a légitársaságnak, hogy gépei Franciaország légterébe repüljenek.

A jemeni légitársaság gépeit a többieknél szigorúbban ellenőrzik, és bár a társaság nincs az EU feketelistáján, a 2007-es különböző hiányosságok miatt képviselőjét meghallgatta az unió közlekedésbiztonsági bizottsága. A jemeni közlekedési miniszter szerint a gépet átvizsgálták, és megfelelt a nemzetközi előírásoknak.