Szerdától a svédek veszik át az EU vezetését

Vágólapra másolva!
Július 1-jével véget ért a cseh EU-elnökség féléves periódusa, és Svédország vette át az unió vezetését. A svédek a klímaváltozást és a gazdasági válság kezelését tekintik a legfontosabb feladatuknak, de rájuk vár a Lisszaboni Szerződés keresztülvitele is.
Vágólapra másolva!

Szerdától Svédország vette át az Európai Unió elnöki tisztét, a skandináv állam fél éven át, december végéig vezeti majd az EU-t. Stockholm a svéd elnökség alatt leginkább a gazdasági válságra és a klímaváltozásra akar koncentrálni, de utóbbival nehéz dolga lesz, mivel a tagállamokat a válság sokkal jobban leköti, mint a klímaváltozás ügye

Svédország el szeretné érni, hogy az unió mind a 27 tagállama azonos nézetet képviseljen a klímaváltozással kapcsolatban. Stockholm kiemelten kezeli majd az EU további bővítését is, és szintén Svédországra vár a megfeneklett Lisszaboni Szerződés ügye.

Az EU elbukott alkotmánya helyett készített reformszerződés tenné átláthatóbbá és hatékonyabbá a működést. Ahhoz, hogy a dokumentum hatályba léphessen, mind a 27 tagállamnak el kell azt fogadnia és ratifikálnia kell. Írországban azonban, ahol népszavazást kellett tartani a szerződésről, nemet mondtak rá a szavazók. Az EU és Dublin hónapokig kereste a kiutat, végül Írország bejelentette: ősszel ismét szavaznak a szigetországban.

A szerződést már szinte minden más államban ratifikálták. Csehországban és Lengyelországban már csak az államfői aláírás hiányzik, míg Németországban az alkotmánybíróság döntésére vártak. Berlinben az alkotmánybíróság azt mondta: feltételekkel, de nem sérti a német alaptörvényt a reformszerződés.

Svédország a csehekkel és franciákkal együtt dolgozott szorosan az elmúlt másfél évben a soros elnökségen. A következő hármast Spanyolország, Belgium és Magyarország adja majd, Budapest 2011 első felében veszi át a soros uniós elnökséget fél évre.