Hősként fogadták Obamát Ghánában

Vágólapra másolva!
Nagy lelkesedéssel fogadják Ghánában Barack Obama amerikai elnököt, aki első alkalommal látogat megválasztása óta fekete-afrikai országba. Azért választották a működő demokráciával büszkélkedhető Ghánát, hogy követendő példaként állítsák a többi afrikai ország elé.
Vágólapra másolva!

Hősnek kijáró üdvözlés, hagyományos afrikai tánc és dobszó fogadta pénteken késő este Ghánában Barack Obama amerikai elnököt, aki megválasztása óta először látogatott el egy fekete-afrikai országba.

Obama szerint, aki alig egy napot tölt az országban, "azért esett a választás Ghánára, mert itt jelentős gazdasági növekedés ment végbe, működő demokrácia van, és az ország élén olyan államfő áll, aki elkötelezett a korrupció visszaszorítása mellett" - mondta Obama, mielőtt elindult Olaszországból, ahol az elmúlt három napban a G8-csoport csúcstalálkozóján vett részt.

Az accrai repülőtéren John Atta Mills ghánai államfő fogadta az amerikai elnököt és családját. Obama szombaton beszédet mond az Egyesült Államok új Afrika-politikájáról a ghánai parlamentben. Obama várhatóan a jó kormányzás és a külföldi segélyek ésszerű felhasználásáról beszél majd.

Ezt követően ellátogat a fővárostól nyugatra fekvő Cape Coast város erődítményéhez, amelyet egykor az Amerikába irányuló rabszolga-kereskedelem során használtak.

A G8-tanácskozás résztvevői - elsősorban az Egyesült Államok indítványára - néhány órával korábban abban állapodtak meg az olaszországi L,Aquilában, hogy a világ gazdasági nagyhatalmai 20 milliárd dolláros támogatást nyújtanak a szegény országoknak a mezőgazdaság fejlesztésére.

Ghána a világ egyik legnagyobb kakaótermelője és aranyexportőre. Nemrégiben jelentős mennyiségű olajra bukkantak az ország területén, a tervek szerint jövőre kezdik meg az új lelőhelyek kiaknázását. A Ghána a demokrácia ritka példája a térségében.