Több külföldi is meghalt a jakartai robbantásokban

Vágólapra másolva!
Az indonéz fővárosban pénteken elkövetett pokolgépes merényleteknek több külföldi áldozata is van jakartai bejelentések szerint. Jakartai kormányzati források szerint a merényletek egyértelműen az al-Kaidával kapcsolatban álló délkelet-ázsiai terrorszervezet, a Jemaah Islamiyah (JI) egyik szakadár csoportjához köthetőek.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem egyértelmű, hogy pontosan hány külföldi áldozatot azonosítottak Jakartában a robbantások után, a pénteken közölt egynél azonban biztosan többet.

A jakartai luxusszállodák ellen pénteken végrehajtott kettős öngyilkos merénylet halálos áldozatai közül legalább négyen külföldi állampolgárok voltak - közölte szombaton az indonéz egészségügyi minisztérium. A tárca válságközpontja eddig öt halottat azonosított a nyolc közül: ketten ausztrálok, illetve egy új-zélandi, egy szingapúri és egy indonéz. Kelet-Jakarta rendőrfőnöke azonban közölte a Jakarta Post című lappal, hogy az igazságügyi orvos szakértők hét külföldit azonosítottak a halálos áldozatok között, és mindnyájan férfiak voltak.

Pénteken a jakartai rendőrfőkapitány azt mondta, hogy a halálos áldozatok között egy külföldi - új-zélandi - állampolgár van, illetve az ötven sérült közül további 17 külföldi: 8 amerikai, illetve ausztrál, kanadai, hongkongi, indiai, olasz, holland, norvég, dél-koreai, és brit állampolgárok.

Az al-Kaida keze is benne van

A jakartai luxusszállodák ellen elkövetett kettős öngyilkos merényletet egyértelműen az al-Kaidával kapcsolatban álló délkelet-ázsiai terrorszervezet, a Jemaah Islamiyah (JI) egyik szakadár csoportjához köthető - jelentette ki szombaton a jakartai kormány terrorelhárítási szolgálatának vezetője.

Ansyaad Mbai az Antara indonéz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a merényletek elkövetésének módja Noordin Top szakadár csoportjára jellemző.

A malajziai állampolgárságú Noordin Topot Indonézia legkeresettebb terroristájának tekintik.

Három pokolgép robbant

Két luxushotelben robbantak pokolgépek pénteken Jakartában, Indonézia fővárosában, és később egy harmadik robbanás is történt a város északi részén. A Ritz-Carlton és a Marriott Hotelben legkevesebb nyolc ember, köztük külföldiek is meghaltak amikor néhány perc eltéréssel öngyilkos merénylők robbantották fel magukat két jakartai luxushotelben helyi idő szerint reggel fél 8-kor (közép-európai idő szerint hajnali fél 2-kor) - közölte helyi rendőrségi forrásokra hivatkozva a BBC.

Az áldozatok közül hatan a Marriott Hotelben vesztették életüket, ahol a rendőrség szerint a reggeli miatt zsúfolt kávézó közelében robbant a bomba. A Marriott Hotelt átvizsgáló rendőrök később a szálloda egyik szobájában egy fel nem robbant pokolgépet is találtak és hatástalanítottak. Ebből arra következtetnek, hogy legalább az egyik támadó a hotelben lakott.

Néhány órával később egy harmadik robbanás is történt Jakarta északi részén, egy bevásárlóközpont közelében. Egy rendőrtiszt az AFP hírügynökségnek azt mondta, autóba rejtett pokolgép robbant fel, és megölt két embert. Korábbi jelentések még nem bombáról szóltak, hanem arról, hogy az autó akkumlátora robbant fel.

Nincsenek magyar áldozatok

Juhász Attila, a jakartai magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője az MTI-nek azt mondta: a nagykövetség információi szerint nincsenek magyar állampolgárok sem a halottak, sem a sebesültek között, bár a hatóságok még nem közöltek hivatalos adatokat.

Mindkét szálloda közel van a jakartai diplomata-negyedhez, ahol számos nyugati nagykövetség és konzulátus épülete van, köztük az Egyesült Államoké, de több kormánytag, képviselő és magas rangú katonatiszt is ott lakik. A magyar nagykövetség légvonalban körülbelül 800 méterre van a két szállodától, amelyek egymással szemben találhatók.

A diplomata szerint a hatóságok lezárták a környéket, a szállodákat nem lehet megközelíteni, a környéken nagy tömeg gyűlt össze. Nagy a felfordulás, rendőrautók, tűzoltók, rohamkocsik jönnek-mennek a követség előtti utcában - mondta Juhász.