Nagy testvért játszott az Amazon

Vágólapra másolva!
Szerzői jogi viták nyomán az Amazon távirányítással törölte Kindle nevű e-könyv-olvasó eszközökről George Orwell Állatfarm és 1984 című regényeit - igaz, a virtuális kötetek árát is jóváírta ügyfeleinek.
Vágólapra másolva!

A lépésről az Amazon.com e-könyv-olvasó eszközével foglalkozó fórumán számoltak be a meglepett felhasználók. Az itt olvasható bejegyzések szerint a társaság a Kindle eszközök mobilinternetes kapcsolatán keresztül törölte a felhasználók e-könyv-olvasóiról Orwell két kötetét, miután kiderült, a regények már zajló online értékesítése szerzői jogokat sért. Az Amazon ugyanis egy olyan társaságtól vette át saját rendszerébe a kötetek digitális példányait,amelyről kiderült, valójában nem is rendelkezik a kiadás jogaival.

Az Amazon Kindle eszközét egyelőre csak az Egyesült Államokban árusítják, mivel az eszköz egy helyi mobilszolgáltató hálózatát használja a vásárolt tartalmak letöltésére, így akár számítógép nélkül, önmagában is használható - de csak az USA-ban. Az eszközt eleve úgy tervezték, hogy éjszaka automatikusan letöltse magára a blogok, újságok digitális kiadásait, így reggel a tulajdonos bekapcsolás után rögtön olvashatja is ezeket. A funkció segítségével azonban a társaság Nagy Testvérként törölni is tudta a felhasználók eszközeiről a tartalmakat - persze csak abban az esetben, ha a mobilinternetes funkció nem volt letiltva a ketyerén, de a fent említett szolgáltatások használata miatt a legtöbben ezt nem teszik meg. A társaság lépése annak ellenére a felhasználók felháborodását váltotta ki, hogy az Amazon minden vásárlónak jóváírta a kötet árát, s erről e-mailben értesítette az ügyfeleket.

Ugyanakkor maga az online áruház is beismerte, hogy ez a lépés nem volt igazán jó ötlet, sajtóreferense a New York Timesnak úgy nyilatkozott, olyan módon változtatják meg rendszerüket, hogy a jövőben ne kelljen sort keríteni hasonló, önkényes törlésre a felhasználók eszközein. Egy detroiti 17 éves fiú a lapnak nyilatkozva azt sérelmezte, hogy a törléssel az Amazon komoly bosszúságot neki, mivel a kötet törlésével az ahhoz fűzött jegyzeteit, megjegyzéseit, azaz saját munkáját is önkényesen törölték. Az 1984 című regény az Egyesült Államokban 2044-ig élvez majd szerzői jogi védelmet, ám a világ egyéb országaiban - például Kanadában, Ausztráliában, Oroszországban is lejárt már, s Magyarországon is ingyenesen beszerezhető a kötet magyar kiadása a MEK honlapjáról.