Amerika már fellendüléssel kalkulál

Vágólapra másolva!
Nyereséggel fejezték be a hétfői kereskedést a New York-i értéktőzsde vezető mutatói. A befektetők makrogazdasági adatokból, illetve néhány vártnál jobb vállalati eredményből azt a következtetést vonják le, hogy talán fellendülőben van az amerikai gazdaság.
Vágólapra másolva!

A tőzsdemutatókat elsősorban a pénzügyi papírok erősítették arra a hírre, hogy egyelőre megmenekült a csődtől a CIT Group. A közel 1 millió kis- és közepes vállalatnak, főleg kiskereskedelmi cégek rövid lejáratra hitelező, 101 éve működő CIT Group három milliárd dollár áthidaló kölcsönhöz jutott a kötvénytulajdonosoktól.

Félő volt, hogy ha a CIT nem kapja meg a támogatást, akkor akár már hétfőn bejelenti a csődöt. Ez pedig amerikai kiskereskedelmi cégek és beszállítóinak csődhullámát indította volna el. A kormány a múlt héten elvetette, hogy további támogatást adjon a cégnek, miután tavaly decemberben már 2,33 milliárd dollárt átutalt bankmentő csomagjából. A szakértők külön kiemelik annak a fontosságát, hogy a CIT-ügy kormányzati támogatás nélkül oldódott meg, legalábbis egyelőre. Ez azt jelzi ugyanis, hogy egészségesebbé vált a pénzügyi rendszer.

A Dow Jones ipari index (DJIA) indexe 1,19 százalékos emelkedéssel 8848,15 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,20 százalékkal 1909,29 pontra nőtt. A Standard & Poor's 500 mutató 1,14 százalékos erősödésben állt csengetéskor.

Javított a befektetői hangulaton az is, hogy a Fehér Ház egyik illetékese szerint a második negyedévi amerikai GDP-adat kedvezőbb lesz az első negyedévinél. Több vállalat részvénybesorolásán javítottak brókercégek, aminek a hatására drágult például a Caterpillar és a Cisco Systems.