Újabb orosz emberjogi aktivistát öltek meg

Vágólapra másolva!
Natalja Esztyemirova után újabb oroszországi emberi jogi aktivistát öltek meg. Ezúttal a karéliai börtönlakók jogaiért küzdő Andrej Kulagin holttestét találták meg egy homokbányában.
Vágólapra másolva!

Halva találtak meg egy orosz emberi jogi aktivistát azután, hogy több hete nyoma veszett - közölte az orosz rendőrség. A férfi kollégája szerint a fogvatartottak jogainak védelmezője gyilkosság áldozata lett.

Andrej Kulagin az Igazság nevű jogvédő szervezet karéliai (a finn határ menti régió) regionális szervezetének vezetője volt. Utoljára május 14-én látták élve, amikor elindult otthonról, miután valaki telefonált, hogy találkozni akar vele - közölte Andrej Sztolbunov, a szervezet igazgatója az Igazság honlapján közzétett közleményben.

Kulagin holttestét még július 10-én találták meg a karéliai főváros, Petrozavodszk egyik peremvárosában egy homokbányában - mondta Sztolbunov az Eho Moszkvi rádiónak. "Nem kétséges, hogy Kulagint meggyilkolták" - mondta az Interfax hírügynökségnek Sztolbunov, aki szerint a halálhírt a család kérésére a temetésig nem tették közzé.

Sztolbunov közölte: Kulagin a fogvatartottakkal való humánus bánásmódért küzdött Karéliában, és szorosan együttműködött a büntetés-végrehajtási szervekkel. A szervezet az utóbbi időben számos fenyegetést kapott a hatóságoktól.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke csütörtökön felszólította Oroszországot, hogy állítsák bíróság elé Kulagin gyilkosait. Jerzy Buzek felszólította az orosz hatóságot, folytassanak tárgyilagos és hiteles nyomozást az emberjogi aktivista ügyében. "A nemzetközi közösség nem engedheti meg, hogy ezt az esetet is besorolják az oroszországi emberjogi aktivisták ellen elkövetett megoldatlan gyilkosságok közé" - mondta a lengyel politikus.

Andrej Kulagin halálhíre egy héttel azután vált ismertté, hogy elrabolták és megölték Natalja Esztyemirovát, a Memorial orosz emberi jogi szervezet észak-kaukázusi munkatársát. Natalja Esztyemirovát múlt szerdán reggel ismeretlen fegyveresek rabolták el grozniji otthona elől. Az esetnek szemtanúi is voltak, látták, amint reggel 9 körül, fényes nappal négy férfi egy furgonba tuszkolta az aktivistát, aki azt kiabálta "Elrabolnak! Elrabolnak!". Később holtan találták meg egy forgalmas út melletti erdőben, hírügynökségi jelentések szerint kétszer fejbe lőtték.