Átlépte a határt a száműzött hondurasi elnök

Vágólapra másolva!
Péntek este átlépte a határt Honduras száműzött államfője, Manuel Zelaya, akit egyebek mellett hazaárulással vádolnak, és azzal fenyegették: őrizetbe veszik, ha hazatér. A kormány korábban Zelaya hazatérésére számítva nappalra is érvényes kijárási tilalmat rendelt el. Zelaya határátlépése szimbolikus gesztus volt, rövid idő után visszatért Nicaraguába.
Vágólapra másolva!

Manuel Zelaya, Honduras elűzött elnöke pénteken a nicaraguai Los Manosnál átlépte a hondurasi határt. A helyi televízió mutatta is a száműzött államfőt támogatói és újságírók gyűrűjében, amint mobiltelefonnal a kezében, fején a megszokott cowboy-kalappal gyalog átlép a határon - írja a BBC. A határ hondurasi oldalán a határt őrző, állig felfegyverzett rendőrök néhány méterre visszahúzódtak - jelentette egy fotós a helyszínről. Zelaya röviddel később visszament a határ nicaraguai oldalára.

Hondurasban a katonaság június 28-án tartóztatta le és küldte száműzetésbe Costa Ricába a baloldali elnököt az államfői mandátum meghosszabbítását célzó alkotmánymódosításról tervezett népszavazás körül kirobbant vitában. Néhány órával később a hondurasi parlament megfosztotta tisztségétől Zelayát, és Roberto Micheletti házelnököt azonnal meg is választotta utódjául. Zelayát egyebek mellett hazaárulással vádolják, és megfenyegették, hogy visszatérése esetén azonnal őrizetbe veszik.

Vasárnap kudarcba fulladt Oscar Arias Costa Rica-i elnök közvetítése a hondurasi válságban, és Manuel Zelaya előzőleg fogadkozott, hogy sikertelen tárgyalások esetén hazatér.

Mivel a kormány számított rá, hogy Zelaya hazatérésre készül, nappali időszakra is vonatkozó kijárási tilalmat hirdettek pénteken a hondurasi hatóságok a Nicaraguával határos területen. A Robert Micheletti ideiglenes hondurasi államfő vezette kormány utasítása szerint a térségben péntek déltől másnap reggel hat óráig tart a kijárási tilalom, az ott lakóknak otthonukban kell maradniuk, és "meg kell őrizniük nyugalmukat". Honduras többi részén éjféltől hajnali fél ötig tart a korlátozás.

A hondurasi kormány az állami tévében jelentette be az intézkedést. A hondurasi hadsereg arra figyelmeztetett pénteki közleményében, hogy nem garantálja Zelaya biztonságát, ha beváltja ígéretét. A katonaság megerősítette a határőrizetet a nicaraguai határon, és tíz kilométeres sávban lezárt minden utat.

A BBC helyi tudósítója szerint a lezárás ellenére többszáz embernek mégis sikerült odajutnia a határ közelébe. Zelaya támogatói kövekkel kezdték dobálni a katonákat, mire azok könnygázzal válaszoltak. Az összecsapásban legalább egy ember megsérült. Ezalatt Zelaya egy fehér dzsipben ült, arccal a néhány méterre lévő hondurasi határ felé nézve. A helyi média korábban olyan képeket tett közzé, melyeken Zelaya autózott a határ felé egy konvojban, melyhez csatlakoztak nicaraguai rendőrautók is.

Zelaya, aki kitart amellett, hogy ő Honduras demokratikusan megválasztott vezetője, egyszer már megpróbált visszatérni hazájába. Július 5-én repülőgéppel érkezett, de nem tudott leszállni, mert a hadsereg eltorlaszolta a kifutópályát.

Zelaya mostani határátlépését Hillary Clinton amerikai külügyminiszter "vakmerőnek" minősítette, amivel szerinte a száműzött államfő nem járult hozzá a hondurasi válság megszüntetését és a demokratikus, alkotmány rend visszaállítását célzó törekvéshez.