Budapesten az OTP vezeti a sort

Vágólapra másolva!
A BUX szerény többletet halmozott fel a keddi nyitás után, az erősödés elsősorban az OTP-nek köszönhető, a bankpapír 0,7 százalékos pluszt termelt a kezdés után.
Vágólapra másolva!

A budapesti részvénybörze irányadó indexe a negatív tartományban nyitott, pár perc múlva azonban már szerény pluszban volt. A BUX 10 perccel a rajt után 0,2 százalékos erősödésnél tartott.

A vezető részvények vegyesen szerepelnek: a Richter 0,3 százalékkal 36 900 forintra gyengült, a Mol jegyzése pedig 0,04 százalékkal - 5 forinttal - 13 675 forintra csökkent, míg a Magyar Telekom árfolyama 0,6 százalékkal 677 forintra emelkedett. A legjobban az OTP teljesít, a bankpapír 0,7 százalékkal 3771 forintra drágult a nyitást követően.

Dobár Péter, a CIB Bank elemzője szerint enyhe negatív korrekció várható a BÉT-en a hétfői emelkedés után. Véleménye szerint a BUX 1,6 százalékos emelkedése részben betudható a jegybank hétfői 100 bázispontos kamatcsökkentésének. Emlékeztetett, hogy a döntést követően több százalékban mérhető lelkesedés érződött elsősorban a Magyar Telekom és az OTP piacán. A nemzetközi hangulat azonban nem támasztotta alá ezt az eufóriát, így már aznap bekövetkezett a korrekció. A CIB Bank elemzője úgy véli, a negatív korrekció kedden is folytatódhat, mivel az európai piacokon sem látszik határozott irány reggel.

Kovács Attila, az OTP Bank üzletkötője pedig azt emelte ki, hogy a dollár és a japán jen is gyengült, ami a kockázatvállalási hajlandóság fokozódását mutatja, a forintot pedig nem gyengítette a kamatvágás. Az üzletkötő véleménye szerint ezek a tényezők inkább emelkedő mozgást valószínűsítenek, de hozzátette, hogy nap közben bármikor fordulhat a trend a részvénypiacon és a forint piacán is.

A BUX hétfőn jól szerepelt, 1,63 százalékos emelkedéssel, 16 871,62 ponton zárt. A Mol 280 forinttal, 2,1 százalékkal 13 680 forintra erősödött, az OTP részvények ára 2,4 százalékkal 3744 forintra nőtt, a Magyar Telekom 2,3 százalékkal 673 forintra drágult, a Richter jegyzése pedig 0,3 százalékkal 37 000 forintra emelkedett.