Fotózás láthatatlan vakuval

Vágólapra másolva!
Infravörös és ultraibolya fényt használ az a speciális, teljesen láthatatlanul működő fotós vaku, amely amerikai kutatók fejlesztése.
Vágólapra másolva!

A NewScientist számolt be a New York Egyetem két kutatója, Dilip Krishnan és Rob Fergus fejlesztéséről, amely egy olyan fényképezőgépekhez szánt vaku, amelynek működését emberi szemmel nem lehet érzékelni. A "láthatatlan" vaku elkészítéséhez a fejlesztők egy hagyományos villanó fényforrását úgy módosították, hogy az a szokásosnál szélesebb frekvenciatartományban szórja a fényt, és szűrje ki a látható fényt. Emellett eltávolították az általuk használt fényképezőgép képérzékelőjéből azokat a szűrőket, amelyek kiszűrnék az infravörös és ultraibolya tartományba eső fénysugarakat. A tudományos lap galériát is közöl az így készült fotókról.

Bár a speciális technológiával éles fotókat lehet készíteni, az eredeti színeket nem tudja átadni, a felvételek leginkább a videokamerák éjszakai módjához hasonló zöldes felvételeire emlékeztetnek. Ahhoz, hogy az eredeti színeket is helyreállítsák, arra is szükség van, hogy ugyanarról a témáról vaku nélkül is készüljön egy felvétel, az ebből kinyert színinformációkat pedig szoftveres úton kell átültetni a zöldes képbe, így állítva elő a jó minőségű színes felvételt. Ugyanakkor problémát jelent, hogy egyes anyagok egyaránt elnyerik az ultraibolya és az infravörös fénysugarakat, ezek a tárgyak pedig egész egyszerűen eltűnnek az új módszerrel készített felvételekről. Ugyanakkor a megoldással a NewScientist beszámolója szerint lehetővé válik olyan állóképek rögzítése, amely mentes a nemkívánatos fényvisszaverődésektől, de korábban nem lehetett hagyományos úton elkészíteni.