IMF: a dollár marad a tartalékvaluta

Vágólapra másolva!
A dollár valószínűleg a világ tartalékvalutája marad még egy ideig az IMF vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn szerint.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

"Még igen messze vagyunk attól, amikor a dollár tartalékvalutaként igazi kihívóra találhat" - mondta Strauss-Kahn szerdán a France 24 tv-adónak nyilatkozva. Arra a kérdésre válaszolt, hogy az IMF elszámolási egysége, a Különleges Lehívási Jogok (SDR) helyettesítheti-e a dollárt vezető tartalékvalutaként.

Oroszország az IMF valutakosarában a rubelt, a jüant és az aranyat is látni szeretné. A Húszak (G20) vezetői már korábban világossá tették, hogy a dollár domináns tartalékegység marad, de az SDR-en alapuló új tartalékvaluta rendszer létrehozásának ötletét sem vetették el teljesen.

Az 1969-ben létrehozott SDR-t elszámolási egységként használja az IMF és más nemzetközi szervezetek is.

Az SDR-t egy főbb valutákból álló valutakosár, jelenleg súlyozottan a dollár, az euró, a japán jen, és az angol font alkotja. Az SDR-ben az egyes valutákat időszakonként súlyozzák a nemzetközi kereskedelemben és pénzügyekben betöltött relatív fontosságukkal összhangban. Az SDR-kosárban levő valuták meghatározásáról és súlyozásukról az IMF végrehajtó tanácsa ötévenként dönt.