Vágólapra másolva!
Egy bírósági rendelkezés nyomán a Pirate Bay kalózszájtnak tíz napon belül blokkolnia kell a holland látogatóit, ellenkező esetben napi nyolcmillió forintnak megfelelő bírságot róhatnak ki rá.
Vágólapra másolva!

A Torrentfreak kalózblog híradása szerint egy holland szerzőijog-védő szervezet, a BREIN által indított per keretében eljáró amszterdami bíróság arra kötelezte a Pirate Bay-t, hogy tíz napon belül szüntesse be működését az országban, azaz tegye elérhetetlenné az oldalt a helyi internetezők számára. Ellenkező esetben napi 30 ezer eurós, azaz csaknem 8 millió forintnak megfelelő büntetést rónak ki a szájt működtetésére, bár a kiróható bírság maximumát 3 millió euróban, vagyis nagyjából 800 millió forintnak megfelelő összegben maximálták.

A BREIN jogászának érvelése szerint a Pirate Bay naponta milliónyi jogsértés elkövetésében műkdöik közre, ezért blokkolni kell a szájt elérhetőségét Hollandiából. A Pirate Bay üzemeltetői a Torrentfreaknek úgy nyilatkoznak meg kívánják fellebbezni a döntést.

Az Ars Technica értesülései szerint az ügy kapcsán Peter Sunde, a Pirate Bay egyik üzemeltetője rágalmazási pert indított Tim Kuik, a BREIN vezetetőjével szemben. Az informatikai lap úgy tudja, a mostani blokkolás csupán ideiglenes, két hónapra szól, ez alatt az idő alatt kell a BREIN jogászainak elérnie, hogy a bíróság végleges rendelkezést adjon ki. Ugyanakkor Sunde a Twitteren publikált bejegyzéséban úgy reagált, ők maguk már nem is férhetnek hozzá semmilyen olyan rendszerhez, amelyen bármit is blokkolni tudnának. Egyben utalt rá, hogy ingyen dolgozó ügyvédet keresnek jogi képviseletükre, miután nem rendelkeznek pénzzel.

Mint ismeretes, a letöltőszájt működtetőinek pere Svédországban jelenleg is folyamatban van: első fokon üzemeltetőit egy év szabadságvesztésre és 800 millió forintnak megfelelő kártérítés megfizetésére kötelezték. A szájtot egy svéd szoftvercég, a Global Gaming Factory vásárolta meg 900 millió forintnak megfelelő összegért: az akvizíció jelenleg is folyamatban van, lezárultát követően fizetős oldalként működtetnék tovább a Pirate Bay-t, melynek havidíja attól függene, hogy a felhasználó saját sávszélességéből mennyit bocsát a közösség rendelkezésére.