Vágólapra másolva!
Az örményországi Dzsermukban Lékó Péter remek győzelemmel kezdte meg Grand Prix-versenyét. A magyar nagymester sötéttel a spanyol megnyitású partiban 43 lépésben kényszerítette feladásra az orosz Erneszto Inarkijevet. Szép gyalogáldozattal vette át Lékó a kezdeményezést, és a sorozatos cserék után bástyája és huszárja döntő erővel avatkozott küzdelembe. A világbajnoki kihívó, a bolgár Veszelin Topalov szekundánsa, Ivan Cseparinov a második helyre rangsorolt orosz Dmitrij Jakovenkot győzte le. A többi parti pontosztozkodással zárult, így a játéknap rangadója, az olimpiai bajnokok csatája, az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az örmény Levon Aronjan összecsapása is. Lékó a második fordulóban világossal az ukrán Pavel Eljanovval játszik.

Az örmény üdülőhelyen, Dzsermukban szombaton este az ünnepélyes megnyitóval és a sorsolással megkezdődött a hat versenyből álló Grand Prix-sorozat ötödik viadala. Az örmény államelnök Szerzs Szargszjan, és a Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Kirszan Iljumzsinov köszöntötte a torna 14 résztvevőjét. A gazdag ünnepi programban többek között az örmény sakkozás legendás világbajnoka, Tigran Petroszjan pályafutásáról mutattak be filmet, és a kétszeres olimpiai bajnok (2006 és 2008) válogatottról szóló összeállítás szemléltette, hogy milyen jelentős a szerepe van az örményeknek a nemzetközi sakkozásban.

Lékó Péter a sorsoláskor a 14-es számot húzta, így eggyel többször vezeti a sötét bábukat a 13 fordulós versenyben. Nem is álmodhattunk szebb kezdésről, mint egy sötét színnel elért győzelemről. Péterrel még elutazása előtt beszélgettem arról, hogy lélektanilag milyen fontos az első nyerés, és azt minél korábban megszerezni. Az orosz Erneszto Inarkijev a 14 fős mezőnyben amolyan "sötét ló", bárki ellen képes meglepetést okozni. A decemberi elisztai GP-tornán mérkőztek meg először, és a spanyol megnyitás Marshall-támadásában partijuk döntetlennel végződött. Inarkijev ezúttal a 8.h3-as folytatás mellett döntött. A változatra jellemző manőverezéseket láttuk, majd Inarkijev túlbecsülte lehetőségeit. Nagymesterünk gyalogáldozattal átvette a kezdeményezést. Kölcsönös időzavarban a cserék Péternek kedveztek, tisztjei uralták a hadszínteret. Bástyája betört a világos alapsorra, a "hidegre tett" spanyolos futó helyzete végzetesnek bizonyult. Az időkontroll után már vesztett állásban Inarkijev király a vesztébe rohant!

Az első játéknap másik nyertese a bolgár Ivan Csaparinov volt. A világranglista ötödik helyezettjére, az orosz Dmitrij Jakovenkora mért vereséget. Óvatos küzdelmet hozott az olimpiai bajnokok csatája, az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az örmény Levon Aronjan játszmája. Hosszas manőverezés után kecsegtető pozíciót rontott remire az izraeli Borisz Gelfand. A többi partiban kiegyenlített erők küzdelmét láttuk.

Az első forduló eredményei:
Erneszto Inarkijev (orosz, 2675) - Lékó Péter (magyar, 2756) 0- 1 (Spanyol megnyitás, 43)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2703) - Levon Aronjan (örmény, 2768) döntetlen (Olasz megnyitás, 46)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2714) - Vlagyimir Akopjan (örmény, 2712) döntetlen (Spanyol megnyitás, 47)
Ivan Cseparinov (bolgár, 2678) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2760) 1 - 0 (Spanyol négyeshuszárjáték, 43)
Gata Kamsky (amerikai, 2717) - Etienne Bacrot (francia, 2721) döntetlen (Angol megnyitás, 34)
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2672) - Szergej Karjakin (orosz, 2717) döntetlen (Vezérindiai védelem, 32)
Borisz Gelfand (izraeli, 2755) - Pavel Eljanov (ukrán, 2716) döntetlen (Szláv védelem, 48)

A második forduló párosítása:
Lékó -Eljanov
Karjakin - Gelfand
Bacrot - Kaszimdzsanov
Jakovenko - Kamsky
Akopjan - Cseparinov
Aronjan - Alekszejev
Inarkijev - Ivancsuk

Lékó Péter további párosítása:
III. ford.: Ivancsuk - Lékó
IV. ford.: Lékó -Karjakin
V. ford.: Alekszejev - Lékó
VI. ford.: Lékó- Bacrot
VII.: ford.: Cseparinov - Lékó
VIII. ford.: Lékó - Jakovenko
IX. ford.: Kamsky - Lékó
X. ford.: Lékó - Akopjan
XI. ford.: Kaszimdzsanov - Lékó
XII. ford.: Lékó - Aronjan
XIII. ford.: Gelfand - Lékó