Üzleti turizmus: a világ legjobb tárgyaló helyszínei

Vágólapra másolva!
A konferencia és üzleti turizmus az idegenforgalom egyik legdinamikusabban fejlődő ágának számít. Ezeket az egyre sokasodó konferenciákat a társadalmi és gazdasági változások indukálják. A fogadó ország, vagy város feladata az ehhez szükséges szakmai háttér biztosítása. A ranglistán öt kontinens nyolc városa szerepel.
Vágólapra másolva!

Sokan gondolnák, hogy New York, Tokió, Hong-Kong - mint a világ üzleti életének fővárosai - fontos szerepet játszanak a sikeres üzleti szerződések és szakmai fórumok létrejöttében. A világ üzleti fővárosaiban irodát bérelni ma már a legtöbb cég számára presztízskérdés, azt azonban ketté kell választani, hogy egy vállalat hol székel, illetve, hogy a világ melyik pontján és milyen körülmények között köti a megállapodásait, vagy éppen hol tárgyal.

A BestCities Global Alliance a kongresszusok és az üzleti fórumok információs hálózata. Működése többnyire a konferenciaturizmus területén jeleskedik, de kutatásai olyan hétköznapi turisták számára is hasznosak lehetnek, akik kisebb-nagyobb üzletkötések reményében érkeznek a világ nagyvárosaiba. A jó infrastruktúra például elengedhetetlen a sikeres üzletkötéshez - mondják a szakértők.

A BestCities munkatársai legutóbb arra voltak kíváncsiak, hogy a világ mely nagyvárosai kínálnak ideális, vagy még annál is színvonalasabb szolgáltatásokat az üzleti úton lévőknek elsősorban az értekezletek, tanácskozások profi lebonyolításához és sikeres üzletkötésekhez.

Forrás: AFP

Ehhez a kutatáshoz többnyire gazdaságilag fejlett, az üzleti életben jeleskedő világvárosokra fókuszáltak, és közel 40 sztenderd alapján értékelték őket. Ebben az esetben tehát többről volt szó, minthogy melyik vidéki wellness hotel báltermében nézegessenek diagramokat a diavetítőn a meghívottak.

Az elmúlt években a különböző fórumok, konferenciák száma, bármilyen meglepő is, növekedett, ennek oka a nemzetközi kapcsolatok kiterjedése és a gazdasági élet élénkülése. Az elkövetkezendő években várhatóan még tovább növekszik az igény a nemzetközi találkozók iránt, amelynek legfőbb vonzereje a személyes találkozásokban és a sikeres üzletkötésekben rejlik.

Ezzel párhuzamosan természetesen az üzleti utazók elvárásai is nőnek. Egyre nagyobb a tökéletes technikai felszereltség és kiszolgálás iránti igény, a helyszínek kiválasztásában erősödik a biztonságos és politikailag stabil környezet szerepe, hangsúlyt kapnak az extra szolgáltatások és a hatékony információ csere.

Hogy mekkora szerepe lehet egy városnak az üzleti utazók sikeres munkájában, azt a szakértők egy sportpéldával magyarázzák. Állításuk szerint olyan ez, mint mikor világbajnokságot rendez egy város vagy egy ország. A vendéglátónak nem kell feltétlen jónak lennie az adott sportágban, épp csak a megfelelő hátteret kell biztosítani a rendezvény sikeres lebonyolításához. Ám ha a szervezés rossz, a versenyzők nem tudnak olyan jól teljesíteni, és a közönség is érzi a hiányosságokat.

Sztenderdek

Közel 40 faktor alapján vizsgálták a világ nagyvárosait, amelyek igen eltérő profillal rendelkeznek attól függően, hogy melyik kontinensen, milyen domborzati és égövi viszonyok között, hány embernek adnak otthont. Az elvárásokat a garancia, az empátia, a fogékonyság, az innováció, és megbízhatóság köré csoportosították.

Az elbírálásnál fontos szempont volt többek között a városi infrastruktúra, a tömegközlekedés, a nemzetköziség, a globális értékek tiszteletben tartása, az úgynevezett marketingintelligencia, az ügyfelek és üzleti partnerek minimum 90 százalékos elégedettsége, az erős kapcsolati tőke, és a médiával ápolt jó kapcsolat.

5 kontinens 7 városa a legjobbak között

Jelenleg nyolc város érdemelte ki, hogy a szövetség állandó partnereiként hozzájáruljon a konferencia és üzleti turizmus minőségi fejlődéséhez. Dubai, Koppenhága, Fokváros, Edinburgh, Melbourne, San Juan, Szingapúr, és Vancouver bizonyult a legszínvonalasabbnak. Ezek a városok minden évben egy teszt keretében újra vizsgáznak, hogy továbbra is megfelelnek-e az elvárásoknak.

Vancouver, Kanada

Forrás: AFP

Kanada nyugati partjának legvonzóbb, legnépesebb, leginkább sokszínű és legforgalmasabb kikötő városa. Ideális klímája miatt a nyár kellemes, a tél igen enyhe. Ennek köszönhetően a 2,2 milliós városban délelőtt síelhetünk, délután strandolhatunk. Hetente közel 200 nemzetközi és 250 belföldi járat landol a város repterén, amely a centrumtól 23 kilométerre található. A szálláshelyeket illetően körülbelül 25 ezer hely közül választhatunk, de a 2010-es Téli Olimpiai Játékok közeledtével Vancouver jelenleg is növeli szálloda-kapacitását.

Koppenhága, Dánia

Forrás: [origo]

Koppenhágában másfélmillió ember lakik. Közülük majdnem egymillió a peremkerületekből és a külvárosi településekről jár dolgozni. A városkép egységes: kellemes lakóparkok, hatemeletes házak, sok templomtoronnyal, rendezett közterekkel, szökőkutakkal, apró parkokkal. Ami egyből feltűnik az utazóknak, hogy mindenfelé sok a zászló. A nemzeti lobogó, ahogy a dánok mondják, Danneborg - magyarul vörös szövet - nemcsak a királynő kiváltsága, hogy használja, hanem minden dán háznak, kertnek és tanyának fontos kelléke, amelyet nemcsak ünnepekkor húznak a zászlórúdra.

Edinburgh, Skócia

A városi egyetemnek köszönhetően Edinburgh a felvilágosodás korának egyik központja volt. A másfél milliós város haladó szellemét máig megtartotta, modern infrastruktúrája az üzleti turizmus egyik legnívósabb célállomásai közé emelte.

Dubai

Forrás: [origo]

Míg a fővárosban Abu Dhabiban helyi tőke, külföldi technológia és olcsó munkaerő együtteséből az iparosítást szorgalmaznák, Dubai terveinek középpontjában az ingatlan és infrastruktúra, valamint a turizmus rendkívül dinamikus fejlesztése áll. A szédületes mérnöki munka, a precíz kivitelezés, a kifinomult ízlés, összességében gigantikus, emberi ésszel lassan fel sem fogható épületegyütteseket, és ipari komplexumokat teremt. Ezeket az épületeket ugyan nem jelölték a világ új hét csodája címre, de valóban mérnöki csoda, ahogyan Dubaiban tengert építenek a sivatagba, vagy éppen sivatagot a tengerbe. Egyes rossznyelvek szerint megerőszakolják a természetet, mások szerint csupán mesterien használják ki a technológia adta lehetőségeket. Ilyen formán Dubaiban a turizmusnak szinte minden ága virágzik.

Melbourne, Ausztrália

Forrás: AFP

Az ausztrál nagyvárosban a konferenciákért felelős hivatal egy non profit vállalkozás, ami kitűnően szervezi az üzleti turizmusban jeleskedő világváros szakmai tanácskozásait, konferenciáit. Itt 24 ezer vendégágy várja a látogatókat városszerte és közel 500 nemzetközi járat segíti a nemzetközi légi forgalmat. Melbourne azon kevés ausztrál nagyvárosok közé tartozik, amely a kiépített tömegközlekedési eszközei mellett megengedheti magának az autós közlekedést is. Fejlett és jól működő úthálózta nagyban segíti az autósok gördülékeny hétköznapjait.

Szingapúr

Forrás: AFP

Ultramodern mini állam, ahol tilos szemetelni és rágózni, köpködni és nyilvános helyen aludni. Ázsia legfontosabb ipari központja, kikötőjének forgalma első a világon és Szingapúrban a legnagyobb az olajfinomítók kapacitása. Itt, a világ egyik leggazdagabb államában kezdték elsőként használni a bankkártyát a hetvenes években. Az innovatív szellem továbbra is jellemző a dél-kelet ázsiai városra. Légitársaságuk elkötelezett a környezetvédelem iránt, ezért a társaság pilótái előszeretettel alkalmazzák a zöld landolás technikáját.

Fokváros, Dél-Afrikai Köztársaság

Forrás: AFP

Rendkívüli földrajzi adottságai miatt sokan a világ legszebb városának tartják. Fokváros elsősorban a turizmus bevételeiből él, és az egész ország legnagyobb turistaforgalmát bonyolítja. A látogatók főleg október és március között érkeznek a városba. Fokváros híres kikötőjéről, a Tábla-hegyről, a Jóreménység fokáról és a természeti szépségeiről, borkultúrájáról, amit az üzleti utazók is értékelnek.