Nem okozott meglepetést az eurózóna teljesítménye

Vágólapra másolva!
Az euróövezet gazdasága 0,1 százalékkal zsugorodott a második negyedévben az elsőhöz képest - közölte szerdán az unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Az adat megegyezik az előzetesen közölttel. A termelői árak tovább csökkentek júliusban.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Az előző év második negyedévéhez viszonyítva a csökkenés mértéke 4,7 százalék volt, míg az előzetesen közölt adat 4,6 százalékos visszaesést mutatott. A most publikált adatok megegyeznek az elemzői várakozásokkal.

A termelői árak tovább csökkentek júliusban, előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal, szemben a várt 0,6 százalékkal, míg éve szinten 8,5 százalékos volt az árcsökkenés a termelői oldalon, amely szinte megfelelt a vártnak, a júniusi 6,5 százalékos csökkenés után.

Az adatok nem változtatják meg a kamatdöntéssel kapcsolatos várakozásokat, holnap vélhetően nem nyúl az irányadó kamatszinthez az Európai Központi Bank. Az adatok megjelenése után a dollár kisebb erősödést mutatott az euróval szemben, 1,422-ről 1,4215-ig - derül ki a Questor Zrt. közleményéből.

Akár csak az USA második negyedéves GDP-je az eurózóná-é sem módosult a felülvizsgálás után. Sörös Csaba a Takarékbank elemzője a két "azonos" esemény különböző piaci hatását emelte ki. Míg múlt héten jelentős támaszt, sőt lökést jelentett a piacoknak, hogy -1.5 százalék helyett csak 1 százalékkal esett vissza az amerikai tengerentúli nemzeti össztermék. (Hiszen az első közlés után nyilvánosságra került számokból erre lehetett következtetni.) Viszont az eurózóna esetében semmilyen piaci hatása nem volt a megerősített számoknak, pedig a formálódó komolyabb korrekció közepette nem jött volna rosszul.

A harmadik negyedévben már mindenképpen növekedést várnak a közös fizetőeszközt használó országoktól. Valamivel eltérő a recesszió szerkezete az USA-ában és az eurózónában.