Cigányellenes kijelentései miatt feljelentik az edelényi polgármestert

Vágólapra másolva!
Az edelényi polgármester szerint a terhes roma nők gumikalapáccsal ütik a hasukat, hogy nyomorék gyerek szülessen, vagy olyan gyógyszereket szednek, amik károsítják a gyermekük agyát, hogy több családi pótlékot kapjanak. A szendrőládi kisebbségi képviselők feljelentést tesznek.
Vágólapra másolva!

"A cigányok által többségében lakott településeken, például Lakon, például Szendrőládon a terhesség ideje alatt szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy bolond gyerek szülessen, hogy dupla családi pótlékot tudjanak lehívni" - a többi között ezt mondta az edelényi polgármester a júniusi testületi ülésen. A felvétel augusztus közepén felkerült az egyik videomegosztó oldalra az interneten.

A polgármester kijelentései között az is szerepelt: "utánajártam, és igaz, gumikalapáccsal veri a terhes nő a hasát, azért, hogy nyomorék gyereket szüljön". Molnár Oszkár, aki egyben fideszes országgyűlési képviselő, a Független Hírügynökségnek csütörtökön azt mondta: minden szavát vállalja.

El meri mondani

"Ezek tények, amikről én beszélek, és azért, mert én ezt nyilvánosan el merem mondani, azt gondolom, minden politikusnak őszintén és nyilvánosan el kellene mondani adott témáról a véleményét, nem pedig szőnyeg alá söpörni a különböző problémákat" - mondta a polgármester, aki bizonyítékkal nem szolgált, de állította, információit egy környékbeli orvostól és védőnőktől szerezte be.

Az egyik érintett Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, Lakon a Független Hírügynökség tudósítója sem az orvost, sem a polgármestert nem érte el. A védőnő nem nyilatkozott, telefonon azt mondta, ha volna is ilyen tapasztalata, nem adhatna információt, mert titoktartási kötelezettsége van.

A másik említett településen, Szendrőládon visszautasítják az edelényi polgármester feltételezését. Joó Istvánné polgármester a Független Hírügynökségnek elmondta: az edelényi polgármester nyilatkozata megalapozatlan, ezt a védőnők is alátámasztják. A helyiek szerint több mint hétszáz gyerek él a faluban, emelt szintű családi pótlékot közülük csak tucatnyian kapnak, számuk az utóbbi években nem nőtt.

A rossz életszínvonal az oka

A helyi háziorvos cáfolta, hogy a rendelőjéből került volna ki az információ. Daher Pierre tapasztalata szerint azonban a nagyon fiatalon, többször szült anyák gyerekei között gyakoribbak a fejlődési rendellenességek. Ennek azonban szerinte elsősorban a rossz életszínvonal az oka.

A kijelentés miatt a szendrőládi kisebbségi képviselők feljelentést tesznek az edelényi polgármester ellen. Molnár Oszkár közölte: nem mond le tisztségeiről. A Fidesz szóvivője nem nyilatkozott az ügyben.