Alábbhagyott az erdőtűz a csillagvizsgálónál - képes beszámoló

Vágólapra másolva!
A kaliforniai erdőtűz enyhült, ezért nőtt az esélye, hogy a legendás Mount Wilson Obszervatórium, ahol a csillagászat számos nagy felfedezése született, épségben megmarad. Edwin Hubble itt mutatta ki, hogy a Világegyetem tágul.
Vágólapra másolva!

Csütörtök, közép-európai idő szerint 20.04

A Mount Wilson Obszervatóriumot is fenyegető tűz enyhült. Bár a tűzoltók is hatékonyan dolgoztak, a tűzvész gyengülésében a csökkenő hőmérséklet és a párásabbá váló levegő is fontos szerepet játszott. A veszély nem múlt el, de a szakemberek már kezelhetőnek tekintik a helyzetet.

Korábbi információk

Az 1804-ben alapított Mount Wilson Obszervatóriumot is fenyegeti az a kaliforniai erdőtűz, amely jelenleg már közel 500 négyzetkilométeres területen tombol. A Los Angeles Times szeptember 3-i száma alapján a tűz ellen a felszínen oltással és erdősávok kivágásával védekeznek, a levegőből pedig helikopterek segítik a munkát. Ötödik napja megállás nélkül dolgoznak a tűzoltók. A füst napközben elhomályosítja az eget, éjszaka a holdfényben pedig narancssárgára festi a tájat, míg a hamutól szürkék a közeli fák.

Forrás: AFP

Még nem dőlt el, megmarad-e a legendás obszervatórium

A csillagvizsgálót még nem érték el a lángok, de a tűz kis távolsága miatt már kiürítették az intézményt. A lángok egyébként nemrég a Jet Propulson Laboratoryt (JPL) is veszélyeztették, ahol sok űrszondát készítenek, illetve ahonnan azok működését koordinálják.

Forrás: AFP

Kiürítették az obszervatóriumot

Időközben az obszervatórium webkamerája is beszűntette a működését - feltehetőleg a vezetékeit elérte a tűz.

Forrás: Mount Wilson Observatory

A webkamera utolsó felvétele (Mount Wilson Observatory)

A nagy múltú csillagvizsgáló elsősorban arról ismert, hogy innen végezte Edwin Hubble híres megfigyeléseit, amelyek alapján kimutatta, hogy tágul a Világegyetem. Az 1742 méter magasan található obszervatórium leghíresebb műszere a 2,5 méter átmérőjű Hooker- és az 1,5 méteres Hale-távcső.

Forrás: AFP

Forrás: AFP

A tűz közvetlen közelből és az űrből a Mount Wilsonon

Ezen a két távcsövön és egyéb tudományos felszereléseken kívül veszélybe kerültek három mobiltelefonhálózat antennái, valamint egyéb rádió- és televízióműsorokat továbbító eszközök.

Ajánlat:

A lakosok fotói a kaliforniai tüzekről

A legújabb műholdképek Kaliforniáról

A csillagvizsgáló jelenleg nem elérhető honlapja

Friss műholdképek erdőtüzekről, szerte a világban