Lemondott Obama környezetvédelmi tanácsadója

Vágólapra másolva!
Lemondott szombaton Barack Obama amerikai elnök környezetvédelmi tanácsadója, Van Jones, miután múltbeli kijelentései és cselekményei miatt hetek óta heves vita zajlott személye körül - írja a New York Times, amely a távozó tanácsadót a Fehér Ház környezetvédelmi cárjaként említi.
Vágólapra másolva!

Van Jonest Obama bízta meg a zöld ügyekkel, így ő nem esett át azon a hagyományos ellenőrzési folyamaton, mint azok a tisztviselők, akiket a szenátus nevez ki - tette hozzá a lap. Így csak nemrég derült ki, hogy 2004-ben aláírt egy petíciót, amelyben a 2001. szeptember 11-i terrortámadás kivizsgálását követelték azt sugallva, hogy George W. Bush kormánya lehetővé tette a támadások elkövetését.

Ráadásul nemrég kiszivárgott egy felvétel is, amelyen a tanácsadó februárban - nem sokkal márciusi kinevezése előtt - durva megjegyzéseket tesz a republikánusokra. Miután kiderült, hogy Van Jones aláírta a petíciót, a republikánusok hevesen támadni kezdték a környezetvédelmi szakembert, és lemondását követelték. Mike Pence indianai kongresszusi képviselő például kijelentette: egy ilyen szélsőséges nézeteket valló és közönségesen nyilatkozó tisztviselőnek nincs helye az amerikai kormányban és a közügyek vitájában.

Van Jones bocsánatot kért korábbi tett miatt, és azt mondta, nem érte egyet a petíció tartalmával. A tanácsadó ismert jogvédő volt, mielőtt csatlakozott volna Obama kormányához. Zöldgalléros gazdaság címmel írt könyvet a témáról, és számos non-profit környezetvédő szervezet munkájában vett részt.

Obama számára azért jön rosszkor jött a tanácsadó körüli botrány és a lemondás, mert kétpárti támogatást kell szereznie átfogó egészségügyi reformtervéhez, szerdán ezért mond beszédet a kongresszus két házának összevont ülésén.