A fehérgyűlölő Mugabe tárt karokkal várja az EU-missziót

Vágólapra másolva!
Robert Mugabe, Zimbabwe elnöke igen nyájasan nyilatkozott az Európai Unió küldöttségének várható fogadásáról. Azonban komoly ellentmondásba keveredett, hisz pénteken még mocskosnak nevezte a fehéreket, akik beleszólnak országa belügyeibe.
Vágólapra másolva!

Robert Mugabe zimbabwei elnök "tárt karokkal" fogadja az Európai Bizottság küldöttségét, amely hét év óta először tárgyal az afrikai országban. Mugabe szombaton, a delegációval való találkozója előtt azt mondta, hogy a Zimbabwe és az EU közötti tárgyalások gyümölcsözőek lesznek, és azok kimenetele kedvezőnek bizonyul majd.

A zimbabwei elnök még pénteken egy gyűlésen "mocskos fehéreknek" nevezte az amerikaiakat és angolokat, akik szerinte kéretlenül beleavatkoznak országa belügyeibe, és el akarják rabolni a zimbabweiek örökségét. Az EU - az Egyesült Államokkal közösen - 2002 óta alkalmaz szankciókat Zimbabwe ellen az emberi jogok megsértése miatt. Zimbabwe elnöke sokáig ugyanis nagyon kemény eszközökkel nyomta el az ellenzéket, aminek képviselőjét, Morgan Tsvangirait a tavalyi választások után kénytelen volt bevenni kormányába.

Az Európai Bizottság Karel De Gucht, a humanitárius ügyekért és fejlesztéspolitikáért felelős biztos vezetésével küldött delegációt Zimbabwébe, hogy Mugabéval, és a februárban külföldi nyomásra megalakult nemzeti egységkormány vezetőjével, Morgan Tsvangiraival folytasson megbeszéléseket. A tárgyaló felek célja az, hogy megtalálják azt a közös alapot, amelyről kiindulva helyre lehetne állítani az együttműködést. A tárgyalásokon megvizsgálják azt is, hogy milyen lehetőségek adódhatnak arra, hogy EU a súlyos gazdasági válsággal küzdő afrikai ország segítségére legyen.

Az EU-küldöttség korábban a Dél-afrikai Köztársaságban járt, amelynek elnöke, Jacob Zuma elszántan küzd azért, hogy a Zimbabwe ellen bevezetett nemzetközi szankciókat oldják fel.