Visszafogták a bűnözést a brit heroinklinikák

Vágólapra másolva!
Egy brit kísérlet során ellenőrzött körülmények között, klinikákon heroinnal látták el a súlyos drogfüggőket - írja a BBC. A programban részt vevők jóval kevesebb szert vettek a dílerektől, és visszaesett körükben a bűnelkövetés.
Vágólapra másolva!

Csökken a bűnözés és kevesebb drogot vesznek az utcán a heroinfüggők, ha ellenőrzött körülmények között, klinikákon kapják a heroint - ismerteti a BBC egy 2005-ben indult brit kísérleti program eredményeit. A programba - melyet részben a brit egészségügyi minisztérium finanszírozott - 127 súlyos heroinfüggőt vontak be Londonban, Brightonban és Darlingtonban. Ezeknél az embereknél a kezelés hagyományos módszerei kudarcot vallottak. Többen a heroinon kívül más szereket, például cracket is használtak.

A program során kétharmaduk a heroint helyettesítő metadont kapott szájon át vagy intravénásan, a többiek pedig Svájcból importált tiszta heroint intrevénásan. A résztvevők pszichológiai támogatást is kaptak, valamint segítettek lakhatási és szociális gondjaikon.

A klinikán intravénásan heroint kapó függők reagáltak a legjobban a programra. A csoport több mint fele mondta, hogy lényegesen kevesebb utcán vásárolt szert használ, ötödük pedig már egyáltalán nem vesz heroint utcai árustól. A program előtt a heroinfüggők heti 300 fontot (95 ezer forintot) költöttek utcai drogokra. A program hat hónapja után ez heti 50 fontra (16 ezer forintra) csökkent. A program előtt a heroinista csoport összesen 1731 bűncselekményt követett el, ez a szám hat hónap után 547-re esett.

"Az életem régebben egy merő zűrzavar volt: fölkelés, pénz után, drog után rohangálás" - mondta a BBC-nek a program egyik 34 éves résztvevője, aki nyolc éven át használt heroint, és dílerkedéssel kereste rá a pénzt. A férfinek most részmunkaidős állása van, és úgy érzi: fordulatot vett az élete. Fokozatosan csökkentette az adagját a program alatt, és abban bízik, hogy néhány hónap múlva teljesen le tud állni.

A projektet vezető John Strang professzor szerint az eddigi eredmények nagyon jók, mert a módszer segített csökkenteni a bűnözést és a vele járó költséges börtönbüntetéseket, ami jó az egyéneknek és a társadalomnak is. A kísérleti módszert hat hónapja felügyelő független bizottság azt javasolja a kormánynak, hogy kezdjenek tárgyalásokat a program folytatásáról.

Tavaly közzétett drogstratégiájában a kormány azt írta, tervezi az intravénás heroinprogram kiszélesítését. A probléma az, hogy a felügyelt heroinadagolás a legdrágább kezelés, háromszor annyiba került, mint más kezelések, a költség függőnként évi 15 ezer font (4,77 millió forint).

Nagy-Britanniában az összes bűncselekmény körülbelül fele-kétharmada kapcsolódik droghoz. A crack és heroinhasználók körülbelül háromnegyede ismeri el: bűncselekményeket követ el, hogy legyen pénze drogra.