Vágólapra másolva!
Bár nem ellentétes az európai normákkal, a szlovák nyelvtörvény ettől még nem jó - mondta az EBESZ kisebbségi főbiztosa, Knut Vollebaek, miután Pozsonyban tárgyalt. A főbiztos nyelvtörvény módosítása után elmérgesedett szlovák-magyar viszony miatt járt Szlovákiában
Vágólapra másolva!

"A szlovákiai államnyelvtörvény módosítása nem ellentétes ugyan az európai normákkal, de ez nem jelenti azt, hogy a jogszabály jó" - nyilatkozta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek. Vollebaek szerdán Pozsonyban vezető szlovák politikusokkal és a magyar kisebbség képviselőivel tárgyalt a szlovákiai államnyelvtörvény módosításáról, amely éles vitát váltott ki Pozsony és Budapest között.

A két ország közötti vitában közvetíteni próbáló Vollebaek szerint egy olyan törvényről van szó, "amelynek esetében törekedni lehet arra, hogy helyesen alkalmazzák". Szerinte részletes és kötelező jellegű végrehajtási utasításokkal el lehet érni, hogy a törvénynek ne legyen negatív hatása a kisebbségekre. Arra is szükség van, hogy a végrehajtási módszerek kidolgozásába a kisebbségeket is bevonják, és ezt átláthatóan tegyék.

A diplomata szerdán több szlovák politikussal is találkozott. Fogadta őt Robert Fico kormányfő, Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes, tárgyalt Miroslav Lajcák külügyminiszterrel, Marek Madaric kulturális miniszterrel, részt vett a parlament külügyi bizottságának ülésén. Szlovákiai magyarokkal is találkozott: tárgyalt a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala képviselőivel, Berényi Józseffel, az emberi jogi bizottság elnökével, Bugár Bélával, a Híd-Most párt elnökével, és Csáky Pállal, a Magyar Koalíció Pártja elnökével.

A nyelvtörvény módosításával Szlovákiának nem az volt a célja, hogy provokáljon, hanem hogy szabályozza az államnyelv alkalmazását a nyilvános érintkezésben - jelentette ki a szlovák kormányfő. Közleménye szerint a nyelvtörvényt Vollebaek Szlovákia belügyének tartja.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szintén pozitívan értékelte Bajnai Gordon és Robert Fico kormányfők múlt heti szécsényi megállapodását. "A közös nyilatkozat kulcsfontosságú megállapítása, hogy mindkét fél elfogadja az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának a nyelvtörvénnyel kapcsolatos ajánlásait" - mondta sajtótájékoztatón a külügyminiszter.

Ennek némileg ellentmond az, hogy Fico elutasította azokat a Vollebaek által is megfogalmazott tanácsokat, miszerint a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek helyzetét és jogállását egységes jogszabályban kellene rögzíteni. Fico azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kisebbségi törvények minden területet felölelnek, több szempontból is a nemzetközi normákat meghaladó szinten.

Vollebaek kedden Budapesten járt, ahol többek között Bajnai Gordon miniszterelnökkel is tárgyalt a két ország közötti vitáról és a nyelvtörvényről. Erről szóló cikkünket itt találja.