Erősödött a dollár, esett a Dow

Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdék közül a New York-i (NYSE) mínuszban zárta a hétfői napot, a technológiai börze, a Nasdaq viszont 0,24 százalékkal emelkedett.
Vágólapra másolva!

A NYSE két főbb indexe közül a Dow Jones Ipari Átlag 11 hónapos magasságból csökkent 41 ponttal, 0,4 százalékkal 9779 pontra. Az S&P 500, a legszélesebb merítésű New York-i tőzsdeindex 0,3 százalékot veszített, és 1065 ponton zárt.

A befektetők a Bloomberg hírügynökség szerint attól tartanak, hogy a hat hónapja tartó tőzsdei emelkedés túlzott volt a valóságos vállalati nyereségnövekedéshez képest.

Az európai és az ázsiai börzék is mínuszban zártak hétfőn, és a kockázatkerülés miatt a dollár is felértékelődött, minthogy a befektetők ezt a devizát tekintik az egyik legfőbb menedéknek válság idején.

Az olaj ára hetven dollár alá csökkent. Ennek oka részben az, hogy dollárban jegyzik az energiahordozót, de hozzájárulhatott az árzuhanáshoz az is, hogy ha a befektetők nem bíznak a gazdasági növekedésben, akkor nyilván nem számítanak az olajár drágulására sem, amelyet a GDP emelkedése válthat ki hosszú távon.