Vágólapra másolva!
Hétfőn éjszaka és kedden napközben is kijárási tilalmat rendelt el a kormány Hondurasban, hogy elejét vegye az elűzött, majd hétfőn visszatérő elnök miatt kirobbanó erőszaknak. Manuel Zelaya, aki az alkotmánnyal szembemenve akarta meghosszabbítani elnöki hatalmát, a tegucigalpai brazil nagykövetség oltalmában tömegtüntetésre szólította fel népét.
Vágólapra másolva!

A hatalomból kiszorított hondurasi elnök, Manuel Zelaya kiadatását követelte Brazíliától Roberto Micheletti ideiglenes hondurasi államfő, miután az elűzött Zelaya hétfőn visszatért Tegucigalpába és a brazil nagykövetségen húzta meg magát. A politikus a tiltások és fenyegetések ellenére tért vissza országába, ahol a kormány szerint azonnal lázítani kezdett (visszatéréséről korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk).

Hívei előtt, a nagykövetségen mondott beszédében Zelaya közölte, hogy immár senki sem kényszerítheti országa újbóli elhagyására, s a "jogaiba való visszahelyezés vagy halál" jelszóval jött. Felszólította híveit, hogy utazzanak a fővárosba és békés tüntetésen álljanak ki mellette, ugyanakkor jelezte, hogy kész tárgyalni a jelenlegi hondurasi hatalommal is, nem zárkózik el a párbeszédtől és a megbékélés híve.

Hondurasban hétfő délutántól kijárási tilalmat vezettek be, hogy megakadályozzák a visszatérő elnök híveinek megmozdulásait. A brazil nagykövetség előtt azonban, a kijárási tilalom ellenére híveinek ezrei gyűltek össze táncolva és éljenezve, hogy támogatásukról biztosítsák a visszatérő államfőt. Az oktatási dolgozók - csaknem 50 ezer tanár - közben sztrájkot hirdettek az elnök támogatására.

A hondurasi külügyminisztérium élesen bírálta Brazíliát, amiért szerintük a nemzetközi jogot megsértve lehetővé tette Zelayának, hogy külképviselete területéről lázadásra szólítson fel, és kibújjon a hondurasi igazságszolgáltatás alól. A hatalmat gyakorló hondurasi kormányzat a kijárási tilalom elrendelése mellett lezáratta Honduras mind a négy nemzetközi repterét is. Hétfő este, az eredetileg reggel hét óráig bevezetett kijárási tilalmat az egész keddi napra kiterjesztették.

Clinton békét akar, Costa Rica közvetítene

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter nyugalomra intette a szemben álló hondurasi feleket, és arra szólította fel Zelayát és Michelettit, hogy találják meg a párbeszédhez vezető utat. Fontos, hogy Zelaya visszatérése ne vezethessen konfliktusokhoz és erőszakcselekményekhez - mondta.

Clinton New Yorkban Óscar Arias Sánchez Costa Rica-i államfővel folytatott megbeszéléseket, amelyeket követően Arias közölte: kész Tegucigalpába utazni közvetíteni, amennyiben ezt mindkét fél elfogadja. Clinton és Arias úgy ítélte meg, hogy Zelaya hazatérése a hondurasi válság rendezését segítheti elő.

Új alkotmányt akart a hatalmához

Zelaya, akit június 28-án államcsínnyel távolítottak el a hatalomból és fegyverrel kényszerítettek az ország elhagyására, hétfőn tért vissza Hondurasba, annak ellenére, hogy a közép-amerikai ország jelenlegi urai letartóztatással fenyegették. Zelayát a hondurasi parlament fosztotta meg tisztségétől és Roberto Micheletti házelnök személyében azonnal meg is választotta utódját.

A törvényhozás azzal indokolta Zelaya menesztését, hogy az államfő megsértette az alkotmányt, a törvényeket és bírói ítéleteket is. Az ügy hátterében az állt, hogy Zelaya új alkotmánnyal akarta meghosszabbíthatóvá tenni hatalmát: az elnök népszavazást írt ki arról, hívjanak-e össze alkotmányozó nemzetgyűlést, amely lehetővé tenné, hogy egy elnök ne csak egy cikluson át tölthesse be az államfői posztot. A népszavazást a parlament, a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb választási bíróság is előre érvénytelennek minősítette.