Vágólapra másolva!
Minden téren visszaesett a fogyasztók vásárlásait jelentő kiskereskedelmi forgalom Magyarországon a KSH júliusi adatai alapján. Az első hét hónapban bővülő üzemanyag-vásárlás mennyisége is megtorpant júliusban.
Vágólapra másolva!

Júliusban folytatódott a kiskereskedelmi eladások csökkenése. A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 első hét hónapjában 3,7, júliusban 6,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2009 júliusában a kiskereskedelmi eladások volumene 2,3 százalékkal mérséklődött az előző havihoz képest.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009 első hét hónapjában 4001 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből júliusban 645 milliárd forint realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 15 százaléka az üzemanyag-, 14 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma 2009 első hét hónapjában 2,9, júliusban 4,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest. Az ilyen jellegű vegyes kiskereskedelem júliusi eladásai 0,7 százalékkal mérséklődtek az előző havihoz viszonyítva. 2009 júliusában az eladások jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) értékesítésének volumene 5,2 százalékkal csökkent a 2008. júliusihoz mérten.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első hét hónapban 6,8, júliusban 11,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem júliusi eladásai 5,9 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest. 2009 júliusában az illatszerüzletek kivételével minden üzlettípusban mérséklődött a forgalom; az előző év júliusihoz mérten jelentős visszaesés volt a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag- (18,4 százalék), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (15,1 százalék).

Az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének volumene az év első hét hónapjában 0,7 százalékkal emelkedett; júliusban kis mértékben, 0,3 százalékkal elmaradt előző év azonos időszakitól; a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint júliusi eladásaik 0,4 százalékkal mérséklődtek az előző havihoz viszonyítva.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009. júliusban folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése; ennek mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,9, az eurózóna országaiban 1,8 százalék volt az előző év azonos hónapihoz képest. Az elérhető adatok szerint növekedést 6, csökkenést 12 tagállamban mértek. A leginkább Belgiumban emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene; a balti államokban jelentős visszaesést regisztráltak.

Folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése Magyarországon: forgalmuk az év első hét hónapjában 34, júliusban 46,9 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest.