Vágólapra másolva!
A költségvetés jövő évi egészségügyi kiadásairól beszélt az egészségügyi miniszter csütörtökön. Székely Tamás a kórház-finanszírozási vitát is új megvilágításba helyezte, szerinte ugyanis az intézmények legfeljebb 3 százalékkal foghatnák vissza a teljesítményüket. A miniszterrel nem ért egyet a Stratégiai Szövetség a Kórházakért nevű szövetség vezetője, Csiba Gábor.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli év lesz 2010 a magyar gazdaság számára - kezdte Szollár Domokos kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóját. A kormány tartani akarja jövőre is a korábban vállalt hiánycélokat, miközben a gazdaság zsugorodik, tehát kevesebb pénze lesz a költségvetésnek.

Ilyen esetben Szollár szerint három dolgot tehetnének: hitelt vehetnének fel, adót emelhetnének vagy kiadást csökkenthetnének. A kormány ezek közül a harmadik lehetőséget választja. Így csökkentik az intézmények finanszírozását, azokét az intézményekét, amelyek nem közvetlenül érintik a lakosságot - tette hozzá szóvivő, aki szerint a közbiztonságra és az egészségügyre fordított pénzek nem csökkennek.

Kis korrekció

A szóvivőt kissé korrigálta Székely Tamás egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón. Ő ugyanis egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy az "egészségügyi ellátásokban nem lesz csökkenés". Ez azonban nem azt jelenti, hogy az ágazatra fordított pénzeket minden kategóriában szinten tartanák.

Az egészségbiztosítási alap kiadási összege a 2009-es 1387 milliárd forintról ugyan 1407 milliárd forintra nő 2010-ben, de ennek az E-alapnak a pénzbeli része 384 milliárd forintra csökken. Ez tízmilliárddal kevesebb, mint idén, aminek az az oka, hogy idén változtak a táppénzszabályok, és ezek hatása természetesen jövőre is áthúzódik.

A természetbeni ellátásokra, így például a gyógyszerekre fordított összegek 1123,5 milliárdra nőnek jövőre, ami 27 milliárdos emelkedés az idei 1096-ról közölte a miniszter.

A szakellátásra 5 milliárddal több jut

A szakellátás, így például a kórházak és a járóbeteg-ellátás finanszírozására az idei 714,5 milliárdnál jövőre 5 milliárddal több jut a miniszter szerint. Ebből a háziorvosok kétmilliárdot kapnak részleges teljesítményfinanszírozásra. További 3 milliárdos tétel pedig az esetleges influenzajárványra való felkészülés miatt kell.

A miniszter hosszasan beszélt a kórházszövetségekkel való tárgyalásokról. "Van egy 25 milliárdos követelésük, én tettem egy 4,5 milliárdos többletforrásra egy javaslatot, ám a kórházi szövetségek nem voltak hajlandók elmozdulni" - mondta Székely Tamás.

Először aláírták szerinte az érdekképviseletek, hogy javaslatot tesznek 2010-re az egészségügyi ellátórendszer struktúrájára. Azt szerette volna elérni a miniszter, hogy a szervezetek mondják meg: véleményük szerint mennyi a finanszírozható kapacitás. Főleg azért várta ezt a dokumentumot miniszter, mert az érdekképviseletek mindig azt állították eddig, hogy a jelenlegi struktúra nem finanszírozható. (Végül ettől elálltak a kórházak, mert szerintük nekik nem feladatuk a struktúraváltás kidolgozása.)

Sürgősségi ellátás nem maradhat el

Bármi is lesz a vége a mostani tárgyalásoknak - mondta a miniszter -, az orvosoknak továbbra is meg kell vizsgálniuk a hozzájuk forduló betegeket, és csak a vizsgálat után ítélhető meg, hogy halasztható-e a kezelés.

A miniszter szerint mindenképpen meg kell alkotni a megfelelő jogszabályokat arra az esetre, ha mégsem sikerülne megegyezni a kórházakkal. Olyan szabályok kellenek, amelyek a biztosítottaknak garantálják, hogy megkapják az ellátást. "A sürgősségi ellátás soha semmilyen körülmények között nem tagadható meg" - szögezte le a politikus.

Ugyanez a helyzet az onkológiai ellátással, viszont szerinte normál terhesség esetén nem kell akár hétszeri ultrahang-vizsgálat a nőknél, háromhavonta elég lenne egy ilyen vizsgálat.

Vita a finanszírozásról, Csiba nem ért egyet a miniszterrel

A miniszter szerint az az összeg, amiről most a kórházakkal vitatkoznak, az 20-21 milliárd forint, ez 3 százaléka a gyógyító ellátásnak. Ha a pénzhiányra hivatkoznak a kórházak - mondta a politikus -, akkor az ellátások 3 százalékkal való csökkentése lenne elfogadható.

Nem ért egyet a miniszterrel Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Kórházakért nevű szervezet vezetője, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója. Csiba az [origo]-nak elmondta, nem három százalékról van szó, hiszen az intézmények eddig havi negyven milliárd forintot kaptak, ami októbertől 31 milliárdra csökkenhet. Ez havi kilenc milliárd forint kiesés, összesen az év végéig 27 milliárd. Ez majdnem egyhavi teljesítmény finanszírozásának elmaradását jelenti, ami nem 3 százalékos kiesés, hanem 7-8 százalékos.