Vágólapra másolva!
Bár szerdán még úgy tűnt, kenyértörésre került a sor a magyar bajnok Atomerőmű SE és Európa-válogatott kosarasa, Gulyás Róbert között, azóta rendeződtek a nézetkülönbségek, s csütörtökön a 35 éves center és Kovács Antal ügyvezető igazgató is megerősítette: Gulyás - aki pályafutása során más NB I-es magyar egyesületnek nem volt a tagja - marad a tolnai csapatnál.

Az előzmények dióhéjban: tavasszal az Atomerőmű - a Pécs 3-0-s legyőzésével a bajnoki döntőben - aranyérmes lett, a mindkét térdében sérüléssel bajlódó s márciusban megoperált Gulyás hathatós közreműködésével.

A nyáron Gulyás további egy évvel meghosszabbította paksi szerződését, majd elkezdődött a bajnoki felkészülés, amelynek az elején mindjárt bokasérülést szenvedett.

A későbbiekben hol játszott, hol nem, hol edzett, hol nem, operált térde folyton bevizesedett, s egy idő után Dzunics Braniszláv vezetőedző közölte, ez így nem mehet tovább. A sportnapilap szerint szerdán tetőztek az események, Gulyás délelőtt tizenegy órakor - miután közölték vele, hogy szerződést bont a klub - össze is csomagolt, és elhagyta a paksi sportcsarnokot.

Erre fejvesztett kapkodás kezdődött, és Kovács Antal klubelnöknek, a város másik legendás - olimpiai bajnok cselgáncsozó - sporthéroszának mára sikerült elsimítania az ellentéteket: Gulyás marad. A maradás okairól először Dzunics edzőt kérdeztük.

- Tényleg azt javasolta, hogy bontsanak szerződést Gulyással?
- Tényleg. És itt nem személyes ellentétekről van szó, Robit hatalmas kosarasnak tartom, azt is elismerem, hogy nélküle aligha nyertük volna meg a bajnokságot, de lássuk be: nem építhetem rá a csapatot, ha állandóan sérült. Kellene venni helyette egy centert, mert jelenleg nincs középjátékosunk.

- És Csaplár Nagy Ervin?
- Hát ez az, sokáig azt hittem, hogy ő lesz az első számú centerünk az új idényben, pontosan ezért el is engedtük Panta Istvánt, a tartalék centerünket Dombóvárra, nemrégiben azonban Ervin váratlanul bejelentette: annyira rossz a térde, hogy alkalmatlan az ilyen szintű sportolásra. Magyarul visszavonult. És mivel már betöltöttük a légióskontingensünket - Mike English tavaly is nálunk játszott, Anthony Dillt és Ivory Clarkot pedig Dombóvárról igazoltuk -, ráadásul egyik amerikai sem center, mert erre a posztra ott lett volna Csaplár-Nagy és Gulyás, szóval, itt álltunk egészséges középjátékos nélkül, bajnoki címvédő létünkre. Valamit kellett lépnünk.

- És azt lépte, hogy kirúgatta Gulyást?
- Hát ez azért így túl erős. Az történt, hogy közöltem, valakit kell még igazolnunk, s ha már nincs pénz, akkor az egyetlen megoldás, ha Gulyás helyére hozunk valakit.

- Jól tudom, hogy szóban fel is mondtak Robinak?
- Ezt nem tudom, nem én vagyok a munkáltatója. Azt mindenesetre tudom, hogy hamarosan megjelent Kovács Antal, az ASE ügyvezető igazgatója, s estére visszavonták a döntést, Gulyás maradt.

- Azaz felülbírálták az ön döntését?
- Így is lehet mondani.

- Nem kínos ez egy kicsit?
- Dehogynem, ha most legényember lennék, már nem is úgy beszélne velem, mint a Paks edzőjével, de mivel családos ember vagyok, inkább nyelek egyet.

- Hogy fog tudni együtt dolgozni Gulyással a jövőben?
- Remekül! Értse meg, nekem semmiféle személyes ellentétem nincs Robival, nagyra becsülöm őt szakmailag, csak kockázatosnak tartottam egyetlen - sérült - centerrel nekivágni a szezonnak. Ennyi. Most ígéretet kaptam az ügyvezető igazgató úrtól, hogy - ha kell, és Robi térde sokat rakoncátlankodik - igazolunk még egy centert.

Forrás: [origo]

Mike English és Dzunics Braniszláv

Kovács Antal - amióta ügyvezető igazgató - elsőrangú diplomata. Legalábbis rutinos körültekintéssel nyilatkozik.

- Van Gulyás-ügy vagy nincs Gulyás-ügy?
- Most már nincs. Alapvetően egy félreértésről van szó, senki sem akarta Robit elküldeni a klubtól. Neki itt - ameddig a kezét és a lábát mozdítani tudja - helye van. Ő egy paksi legenda.

- De nem küldték el szerdán?
- Mondom, félreértés volt. Csak annyi történt, hogy centerünk előbb Tóth János szakosztályelnökkel tárgyalt, aztán én is bekapcsolódtam a megbeszélésekbe, s végül sikerült megoldanunk a problémát. Tudni kell, hogy idén - mint az ország valamennyi gazdálkodó szerve - mi is roppant szigorú költségvetési korlátokkal dolgozunk. Már mindenkit leszerződtettünk, lezártuk az átigazolásainkat, amikor egyfelől kiderült, hogy Csaplár Nagy az elhasználódott térde miatt nem tudja folytatni, másfelől Robinak is rosszalkodnak a térdei. Dzunics kérte, hogy próbáljunk meg még egy centert szerződtetni Robi mellé - merthogy jelenleg csak a Kecskemétről igazolt, kevéssé ismert, mindössze húszéves, 203 centis Horti Bálint játszik ezen a poszton -, én pedig elkezdtem dolgozni azon, hogy pluszforrásokat teremtsek elő. Estére sikerült.

- Azaz hamarosan lesz még egy center Pakson, s Gulyás is marad?
- Pontosan. Ha szükség lesz rá, veszünk még egy magas játékost.

Gulyás Róbert sohasem volt bőbeszédű kosaras, most - ha lehet - még zárkózottabb.

- Szerdán délben tényleg összecsomagolta a szerelését?
- Ha lehet, most inkább nem nyilatkoznék. Annyit mondhatok, maradok Pakson, és nincs más vágyam, mint hogy szolgálhassam az ASE csapatát. Hogy tegnap meg tegnapelőtt mi történt, azt most ne bolygassuk.

A lényeg: a Gulyás-ügy - Kovács Antalnak köszönhetően - megoldódott, az egyik paksi legenda elintézte, hogy a másik paksi legenda továbbra is a mindkettejük által imádott klub sportolója maradjon.