Az influenza hozott össze két gyógyszergyárat

Vágólapra másolva!
Az influenzakezelés okán vásárolt 18 százalékos részesedést a Johnson & Johnson a holland biotechnológiai vállalatban, a Crucellben. A vakcinák gyártása amúgy is jó üzletnek tűnik, mivel több termék szabadalmi joga lejáróban van.
Vágólapra másolva!

Az amerikai gyógyszer- és kozmetikaipari óriás több mint 300 millió eurót fizet 14,6 millió új kibocsátású részvényért, amellyel 18 százalékos részesedésre tesznek szert. A megállapodás főbb számaiban és a szabadalmi jogok üzleti vonatkozásában már megegyeztek. Bizonyos termékek forgalmazását és fejlesztését ugyanis közösen fogják végezni ezentúl.

"Izgatottak vagyunk a Crucellel való együttműködést illetően, mivel antitestek és vakcinák gyártási technológiáihoz juthatunk hozzá, valamint bővíthetjük a betegségmegelőző megoldásainkat a kielégítetlen piaci igények teljesítéséhez" - mondta Paul Stoffels, a cég gyógyszerészeti kutatás-fejlesztési egységének globális vezetője.

A nagy gyógyszeripari vállalatok nagyobb figyelmet fordítanak az oltóanyagok piacára, mivel egyes sikertermékeknek számító gyógyszerek szabadalmi joga lejáróban van. Januárban még a Crucell az amerikai Wyeth vállalattal folytatott tárgyalásokat, amely során utóbbi megszerezte volna a holland céget. Később azonban a másik gyógyszeróriás Pfizerrel egyesültek.

Az influenzavírus okozta megbetegedések kezelésére és a megelőzésre szolgáló termékek fejlesztését és forgalmazását első helyen kezelik az együttműködő partnerek. Később azonban kutatási programokat indítanak az influenzavírus ellenanyagának kifejlesztésére és három másik betegség kezelésére - írja a Wall Street Journal.