Vágólapra másolva!
Lengyelországban az államadósság várható emelkedése miatt 2015 utánra tolódhat az euróövezeti csatlakozás Lech Kaczynski elnök gazdasági tanácsadója szerint. Adam Glapinski elmondta: a jövő évi elnökválasztás és a 2011-es parlamenti választások előtt a kormány kiadásnövelésbe kezd, emiatt pedig az euró bevezetésének feltételeként szabott határ fölé nőhet az államadósság.
Vágólapra másolva!

"A parlamenti választásokig nem várható kiadáscsökkentés, és utána sem, hacsak nem olyan párt kerül kormányra, amely elkötelezett a pénzügyi konszolidáció mellett. Ezért aztán még a 2015-ös céldátumnak sem lenne realitása" - mondta az elnöki tanácsadó a Bloomberg pénteki jelentése szerint.

A kormányzati tervekben egészen júniusig 2012-es euróbevezetési céldátum szerepelt, de a világméretű válság miatt a kormány az elképzelés felülvizsgálatára kényszerült, és jelezte, hogy a tervezettnél tovább marad a zloty.

A héten véglegesített 2010-es költségvetési tervezet szerint az államháztartási hiány jövőre az idei kétszerese, 52,2 milliárd zloty (18,51 milliárd euró) lesz. A lengyel központi bank úgy látja, hogy a hiányfinanszírozási igény növekedése miatt az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya éppen az eurócsatlakozás úgynevezett maastrichti kritériumai között lefektetett 60 százalék közelébe emelkedhet.