Acélmaffia támadt az indiai revizorokra Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Ismeretlen tettesek nyitottak tüzet Kelet-Ukrajnában az ArcelorMittal Krivoj Rog könyvvizsgálóit szállító személygépkocsira. A golyózáporban az egyik indiai számviteli ellenőr könnyebben megsérült. A két indiai állampolgárságú revizor egyikének a jobb lábszárán hatolt át egy golyó. A sérültet kórházba szállították.
Vágólapra másolva!

Az ismeretlen elkövetők a Krivoj Rogot Nyikolajevvel (Mikolajiv) összekötő autópálya Dnyepropetrovszk megyei szakaszán nyitottak tüzet az indiai ellenőröket szállító járműre. Bár a merénylet helyszínének környékét szinte perceken belül lezárta a rendőrség, az elkövetőknek nem bukkantak a nyomára.

Anatolij Naumenko vezérőrnagy, a nyomozást vezető Dnyepropetrovszk megyei rendőrkapitány a sajtónak elmondta, hogy a lehető legnagyobb erőket mozgósították a tettesek mielőbbi kézre kerítése érdekében. Az ukrán hatóságok már régóta tudomással bírnak arról, hogy a világ legnagyobb acélgyártója, a Mittal Steel által négy éve megvásárolt Krivorizssztal Acélipari Kombinát körül az utóbbi egy-két évben meglehetősen erős bűnözői körök alakultak ki, amelyek illegálisan kereskednek az ukrán nagyvállalat termékeivel, jelentős kárt okozva ezzel a vállalat indiai tulajdonosának.

Ezek a bűnszervezetek eddig egymás közötti leszámolásokkal igyekeztek minél nagyobb szeletet kivágni az ukrajnai acélgyártás fellegvárának számító "tortából", ám újabban mindinkább megszaporodtak a vállalat vezetőségéhez tartozó személyek elleni erőszakos cselekmények.

A tábornok ígéretet tett arra, hogy az ukrán rendőrség a lehető legrövidebb idő alatt felszámolja a Krivorizssztal körül létesült acélmaffiát, és ezt a feladatot a Dnyepropetrovszk megyei belügyi szervek immár becsületbeli ügyként kezelik - adta hírül vasárnap az ukrán UNIAN hírügynökség.

Az ArcelorMittal a világ legnagyobb acélgyártója, amelynek meghatározó tulajdonosa az indiai milliárdos, Lakshmi Mittal. Az indiai üzletember 1989 óta vásárolja fel konkurenseit. Az elsők között szerezte meg a Thyssen Duisburg céget, 2005-ben az ukrán Krivorizssztalt, majd 2006-ban a nyugat-európai acélkonszernnel, az Arcelorral való fúzió jelentette a legnagyobb ugrást a Mittal Steel számára, amelyet azóta ArcelorMittalra kereszteltek át.