Progresszív Intézet: 19 százalékon áll az MSZP

Vágólapra másolva!
Hárompárti parlamentet jósol a Progresszív Intézet megrendelésére készült felmérés, amely szerint az MSZP az összes választó 19 százalékának voksára számíthat. Bár a Fidesz előnye a Progresszív Intézet szerint is több mint kétszeres, ez még mindig sokkal jobb eredmény, mint amit más közvélemény-kutatások mutatnak a szocialistáknak.
Vágólapra másolva!

Más közvélemény-kutatásoknál sokkal jobb eredményt mutat az MSZP számára a Progresszív Intézet megbízásából a Publicus Intézet által készített legújabb felmérés. E szerint - ha most vasárnap lennének a választások - hárompárti parlament alakulna: a Fideszt a teljes népesség 41, az MSZP-t 19, a Jobbikot pedig 6 százalék támogatja.

Az ötszáz ember telefonos megkérdezésén alapuló felmérés szerint, amelyet október 16. és 17. készítettek, az MDF és a Lehet Más a Politika (LMP) 2-2, míg az SZDSZ 1 százalékot szerezne. A megkérdezettek negyede bizonytalan, nem tudott vagy nem akart arra válaszolni, hogy melyik pártra adná szavazatát.

A biztos szavazó pártválasztók körében két és félszer annyi Fidesz-szavazó van, mint szocialista. Előbbi 58 százalékot érne el egy most vasárnapai választáson, utóbbi 23-at. A Jobbik ebben a körben 9 százalékon áll. Más párt nem jutna be a parlamentbe: az LMP 3 százalékot szerezne, míg az MDF és az SZDSZ 2-2-őt.

A Szonda-Ipsos kedden publikált felmérése ennél sokkal roszabb eredményt mutat a szocialisták számára: csak az összes választó 10 százaléka támogatná őket. A Századvég-Forsense szeptember végi felmérése pedig 14 százalékos MSZP-szavazót jelzett a teljes népesség körében.