Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben meredeken emelkedett a végelszámolások és a felszámolási eljárások száma, és az APEH-nak is sokkal több cég tartozik ma 100 millió fölötti összeggel, mint egy évvel korábban. A vállalkozásoknak érdemes figyelni, nehogy nemlétező cég számláját fogadják be.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy évben 26 ezer céget töröltek a nyilvántartásból, de több száz ilyen cég még mindig bocsát ki számlát jóhiszemű ügyfeleinek - olvasható a Feketelista.hu MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az internetes információszolgáltató 11 állami nyilvántartásban szereplő 700 ezer cégről vezet nyilvántartást. Mintegy 430 ezer cégről található itt valamilyen negatív információ, ezért is lenne fontos, hogy a cégek megismerjék partnereik előéletét - hangsúlyozzák a közleményben.

A Feketelista.hu a 2008 októbere és 2009 szeptembere közötti időszakról készítette új összefoglalóját, és összevetette az egy évvel korábbival. A végelszámolások száma kiugróan, 67 százalékkal emelkedett: az egy évvel ezelőtti 5590-nel szemben az utóbbi tizenkét hónapban 9325 eljárást regisztráltak.

Drasztikusan, 36 százalékkal nőtt a felszámolási eljárások száma is, az egy évvel korábbi 10 006 felszámolással szemben összesen 13 582 esetben indult eljárás. A 12 hónap alatt összesen 26 314 céget töröltek, csaknem 40 százalékkal többet, mint a megelőző egy évben.

A cégek romló pénzügyi helyzetéről tudósítanak az adóhivatali adatok is: egy év alatt 1266-ról 1637-re nőtt azoknak a cégeknek a száma, amelyek 100 millió forintnál nagyobb összegű adóval tartoznak az adóhatóságnak.