Vágólapra másolva!
Nem is olyan rég az orvostudomány még a fülben képződő váladékot is ugyanabba a kategóriába sorolta, mint a vakbelet, a mandulákat, vagy akár a lépet: jó ha van, de még jobb, ha nincs, és nem okozhat problémát. Tehát ki vele! Ez a felfogás napjainkra már megváltozni látszik, a "felesleges" szervekről a legtöbb esetben már kiderült, hogy nagyon is hasznosak. 12 kevésbé közismert tényt gyűjtöttünk össze a fül higiéniájával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

1. Fülünk őre
Meglepő, de a fülzsír is igen hasznos "találmány". A vízben oldódó váladékot alapvetően a hallójárat nyirokmirigyei termelik, majd belekeverednek az elhalt hámsejtek, és szőrdarabok. Ez a folyamat védi a külső fület e nélkül a kívülről érkező hatások, és a baktériumok ellen.

2. Ne zárd el a szellőző nyílást!
A füldugó kifejezetten káros lehet, használata akár a külső fül gyulladásához is vezethet. Hasonló hatású az "agybadugós"-ként is emlegetett fülhallgató gyakori viselése, mivel megakadályozza a hallójárat szellőzését és a fülzsír természetes kiürülését.

3. Csak mondd a magadét...
A vattapálcika, köznapi nevén a fülpiszkáló, sokak szerint ártalmas, ám ez csak akkor igaz, ha rosszul használjuk. A fülzsír a hallójáratból általában magától, az állkapocs mindennapi mozgásai által is kitisztul, magával hozva a szennyeződéseket, és a már említett elhalt hámsejteket, szőröket.

4. Egy centinél ne mélyebbre!
Persze a fülzsír látványa az ápolatlanság látszatát kelti, és az semmilyen kockázatot nem jelent, ha a fülkagylót, és a hallójárat külső, kb. 1 cm-es részét kitörölöd. Ha ennél mélyebbre nyúlsz, könnyen végezheted átszakadt dobhártyával a fül-orr gégészet várójában. A szakemberek azt javasolják, csak addig told be a fülpiszkálót, ameddig a kisujjad belefér a fülkagylódba.

Ég a gyertya ég...

A fülgyertyázás, amelynek hagyományai állítólag évezredekre nyúlnak vissza, a természetgyógyászok szerint hatékony megoldást jelent a fülzsír okozta problémákra. A módszer hívei azt állítják, felgyorsult életünk, nem megfelelő táplálkozásunk, illetve a mobiltelefon használat miatt termel a fülünk a normálisnál több váladékot, amelyet fülgyertyázással könnyen, gyorsan lehet eltávolítani. A gyertya üreges, egyik vége kúpos, melyre egy géz szűrő van ráapplikálva. Ezt a végét kell a fülre ráhelyezni, miközben a másikat meggyújtjuk. A keletkező füst beáramolva a fülbe állítólag feloldja a fülzsírt, majd a keletkező vákuum kiszívja a zsírt a járatból. A füst állítólag a középfület is tisztítja.
Több dolog viszont még magyarázatra szorulna, így például az, hogy ha vákuum keletkezik a hallójáratban, akkor hogyan jut be a füst, amely természeténél fogva apró lebegő részecskékből áll, így az is nehezen magyarázható, hogyan oldja fel a folyékony, vagy rosszabb esetben már szilárd fülzsírt.
A gyertya gyakorta tartalmaz gyógynövényekből származó összetevőket. Ezeknek az illata kellemes érzést kelt a fülgyertya használata közben, sőt ez a füst akár gyógyhatású is lehet, ehhez azonban nem szükséges a fülbe dugva elégetni őket.



5. A technikán múlik
A külső 1 centit is úgy tisztítsd, hogy közben folyamatosan forgatod a vattapálcikát, így megtapadhat rajta a szennyeződés. Egyébként pont ilyen jó szolgálatot tesz egy nedves törülköző is, amelynek sarkával simán kitörölheted a füljáratod külső részét.

6. Működik-e az alternatív megoldás?
Vannak,akik a langyos olíva olajra esküsznek, mivel feloldja a letapadt szennyeződéseket. Az igazság azonban az, hogy az olívaolaj nem steril, így jelentős mennyiségű kórokozót juttathat be a fülbe, ezért jobb elkerülni a használatát.

7. Patikai termékek
A gyógyszertárban kapható olajak, és spray-k, melyeket kifejezetten fültisztítás céljára kínálnak valóban hatékonyak, sőt, fertőtlenítő hatásuknak köszönhetően a kialakulóban lévő gyulladásos folyamatokat is vissza tudják fordítani.

8. Öröklött hajlam
A genetika ebben az esetben is meghatározó, akire ugyanis szűkebb a füljárat, illetve az átlagosnál több váladékot termelő mirigyek jellemzőek, annak számolnia kell a fülzsír pangásával, amiből dugó alakulhat ki. A probléma átmeneti hallásromlás formájában jelentkezik.

Forrás: iStockphoto



9. Nagymosás
Ebben a stádiumban az orvos fecskendős mosással, speciális fülzsírkanállal, vagy farkasfogas csipesszel távolítja el a dugót a hallójáratból. A kezelés ekkor még teljesen fájdalommentes, és gyors, megoldható mindössze egy pár perc alatt.

10. A hallásod bánhatja
Ha azonban sikerül addig halasztani az orvosi beavatkozást amíg a fül begyullad, a helyzet ennyire már nem egyszerű, mert a tisztítás akár jelentős fájdalommal is járhat. Aki a problémát ezért inkább orvos nélkül akarja megoldani annak számolnia kell vele, hogy a gyulladás továbbterjedhet, ez pedig akár maradandó halláskárosodáshoz is vezethet.

11. Baba bajok
A csecsemőknél és kisgyermekeknél különösen fontos odafigyelni a fülzsír mennyiségére, hisz az ő hallójárataik még szűkek, így könnyebben előfordulhat, hogy bennszorul a fülzsír. Amennyiben hallásromlást tapasztalsz a gyereknél vagy a váladék kellemetlen szagú mindenképpen orvosra lesz szükség.

12. Ahány rassz...
Érdekes, hogy a fülzsírral csak a kaukázusi nagyrasszba tartozó embereknek kell megküzdeniük, míg például a mongoloid nagyrasszba tartozók, így például az indiánok, kínaiak, mongolok fülében sokkal kisebb nedvességtartalmú zsír termelődik, amely viszonylag gyorsan kiszárad, és kismennyiségű fehér por formájában távozik a hallójáratukból.