Jól fogynak az orosz piócák

Vágólapra másolva!
A kaviárral dúsított kozmetikumok után, egy rég elfeledett ismerősre találtak rá a fiatalodni vágyók. Az Oroszországban hosszú évek óta ismert és elismert piócakezelések egyre közkedveltebbek lesznek más országokban is. A ránctalanítás, pedig csak egy, a vérszívók számtalan jótékony hatása közül. 
Vágólapra másolva!

Natalija Lepjoskina mosolyogva eteti háromhetes "gyermekeit" meleg marhavérrel. Az etetés után vizes öblítés következik, majd elteszi őket üvegekbe.

Lepjoskina védencei a Nemzetközi Orvosi Pióca Központ évente tenyésztett hárommillió vérszívó közé tartoznak. A világ legnagyobb piócatenyésztő központját 1937-ben alapították, a Moszkvától néhány kilométerre dél-keletre fekvő Udelnavában.

Az elmúlt években kutatókon kívül nyugati kormányok is érdeklődni kezdtek a pióca gyógyászatban rejlő lehetőségek iránt. A bulvársajtó pedig rendre beszámol róla, hogy sztárok vetik alá magukat piócás méregtelenítő, fiatalító kezelésnek. A módszer reneszánszát éli, elsősorban a plasztikai és rekonstruktív sebészet betegeit segíti, de hasznos lehet egyes vér- és szöveti betegségek kezelésében is.

Oroszországban az orvosok számos problémára (meddőség, nőgyógyászati betegség, fogászati bajok) alkalmazzák a piócákat. A központ szakértői állítják, hogy a gyakorlat megbízható tudományos alapokon nyugszik, bár a nyugati orvoslás még nem fogadta el feltétel nélkül a módszert.

Míg az ókori emberek azt hitték, hogy a pióca a vér tisztításával gyógyít, napjaink tudósai szerint az állat vérkeringésbe juttatott anyagai, például a véralvadásgátló hirudin segít a betegeken.

Az USA kormánya 2004-ben hagyta jóvá a piócák alkalmazását "orvosi eszközként". "Ma már tudományosan bizonyított gyógyító módszerről van szó" - nyilatkozta Gennagyij Nyikonov, a központ igazgatója. Nyikonov reméli, hogy a kutatók újabb területeket is találnak a vérszívók hasznosítására, ami nem csak a központ üzleti szempontjait szolgálná, de Oroszország a Rakéta porszívó után újabb sikertermékkel rukkolhatna elő.

A pióca, mint orvosság

Az állat egyszerűen kiszívja a méretének megfelelő mennyiségű vért (1-3 köbcentiméter) miközben az okozott seben keresztül a beteg testrészbe juttatja a saját nyálát, amely gyógyító hatással van különféle betegségekre. A nyál hirudin nevű komponense véralvadás gátló hatású, így alkalmas trombózis kezelésére vagy kialakulásának megelőzésére. A pióca nyála a szervezetben növeli a véredények rugalmasságát, ezáltal gyógyítja az érelmeszesedést és csökkenti a magas vérnyomást Alkalmazható ütött, zúzott sebek körüli véraláfutások gyógyítására. Fokozza a szervezet immunitását, csökkenti a testben lévő kórokozók életképességét, kedvezően befolyásolja a gyulladásos tüneteket, valamint javítja az asztmások légzését. Hatásos a görcsös végtagok, ödémás lábak valamint aranyér kezelésére. A kozmetikában, hatékony ránctalanítóként ismeretes.



A telep nem csak hazájában számít piacvezetőnek. Évente több tízezer piócát szállítanak egy francia céghez, mely kiszolgálja a nyugati igényeket. A központban magas fémpolcokon üvegcsék sorakoznak, bennük különböző fejlődési stádiumú vízben úszkáló állatkákkal. Komplett csapat ügyel minden egyes pióca életciklusára a csúszkáló apróságokkal teli gubók megnyílásától a felnőttek orvosi célú előkészítéséig, de gyengéden felügyelik a vérszívók párosodását is.

Az oroszországi gyógyszertárakban egyébként akkoriban is megvásárolhatóak voltak a piócák, amikor a nyugati orvoslás, a huszadik század antibiotikum forradalmának köszönhetően - már rég felfüggesztette alkalmazásukat. Az 1991-es összeomlást követően nehéz idők jártak az orosz pióca központra, a termelés visszaesett, a dolgozók létbizonytalanságban éltek, mivel rendszeresen elfogyott a pénz a fizetésükre.

Manapság azonban az orosz gazdasági fellendülésnek és a növekvő keresletnek köszönhetően sikerült a központ újra nyereséges: az 1990-es évek elején tapasztalható mélyrepüléshez képest tízszeresére növekedett a forgalmuk.

Mivel nyitottak a különböző új termékek előállítására is, "Bioenergy" néven kozmetikumokat is forgalomba hoztak. A sampon, arckrém és más szépségápolási termékek összetevői között piócadarabkákat is találhatunk, amelyek a laboratórium igazgatója szerint belülről táplálva gyógyítják a bőrt.