Vágólapra másolva!
A nemrég véget ért U20-as világbajnokságon szerzett bronzérem hatására megnőtt a magyar labdarúgók értéke a nemzetközi futballpiacon, és aligha lehet véletlen, hogy a korábban a Bariban még a keretbe sem kerülő Koman Vladimir immár új csapata színeiben is pályára lépett a Serie A-ban. Ezzel együtt azonban Németh Krisztiánék korántsem számítanak méregdrága tehetségnek az európai labdarúgásban.

Meglehetősen nehéz megállapítani, hogy egy-egy játékos mennyit is ér a nemzetközi futballpiacon - ez alapvetően csak klubcsere esetén derül ki, hiszen a kifizetett vételár mindenképpen értékmérőnek számít. A labdarúgókat azonban nem csak ilyenkor szokták egymással összevetni, és ebből a szempontból az egyik legelismertebb nemzetközi labdarúgással foglalkozó internetes portál, a transfermarkt.de egyre elfogadottabb. Az oldalon szereplő ezen adatok persze nem hivatalosak, de többé-kevésbé reálisan adják vissza a futballisták egymáshoz viszonyított értékét, hogy ki milyen nemzetközi megítélésnek örvend.

Az oldal természetesen az elért eredményeknek és a mutatott teljesítménynek megfelelően folyamatosan módosítja a játékosok értékét, és ez a magyar fiatalok esetében is jól látszik. Az U20-as világbajnokság előtt például Koman Vladimirt mindössze 150 ezer euróra taksálták, ám a bronzérem, illetve a remek játék hatására a középpályás neve mellett immár egymillió euró áll. A korosztályos vébén szerepelt magyar csapatból az egyiptomi torna előtt Németh Krisztiánt tartották a legértékesebbnek (500 ezer euró), és az AEK Athénnak kölcsönadott csatár ezt a pozícióját meg is tartotta, de a portál szerint immár másfélmillió eurót ér, amivel egyébként a magyar futballisták között a 13. helyet foglalja el az érték szerinti rangsorban - holtversenyben Tőzsér Dániellel.

Saját korosztályát tekintve azonban Németh Krisztián a transfermarkt szerint egyáltalán nem számít kiemelkedő labdarúgónak. Az egyiptomi tornán az 1989. január elseje után születettek szerepelhettek, némileg leegyszerűsítve tehát azok, akik jelenleg 20 esztendősek (nem töltötték be a 21. életévüket), vagy annál fiatalabbak. Nos, az oldal ebben a korosztályban összesen 134 labdarúgót tart értékesebbnek, mint a Liverpooltól kikölcsönzött támadót.

A lista első helyén az AC Milan brazil csillaga, Pato áll, aki életkora alapján ott lehetett volna a vébén, de a brazilok nem vették őt számításba - az AC Milan amúgy sem engedte volna el. Patót a transfermarkt 27,5 millió euróra értékeli, azaz kis híján kétszer olyan drágának tartja, mint a második helyezett, szintén brazil Keirrisont. Utóbbit a nyáron az FC Barcelona vette meg, majd rögtön kölcsön is adta a portugál Benficának, ahol azonban csak kiegészítő embernek számít. Keirrison egyénként 1988. decemberében született, tehát az U20-as vébén már nem játszhatott volna, azonban a rangsor következő négy játékosa akár szerepelhetett is volna Egyiptomban - de mindegyikük kihagyta a tornát.

A tíz legértékesebb 21 éven aluli labdarúgó a transfermarkt.de szerint:
Pato (brazil, AC Milan) 27,5 millió euró
Keirrison (brazil, Benfica) 14,0
Theo Walcott (angol, Arsenal) 13,0
Mario Balotelli (olasz, Internazionale) 12,0
Bojan Krkic (spanyol, FC Barcelona) 12,0
Marko Marin (német, Werder Bremen) 11,0
Neven Szubotic (szerb, Borussia Dortmund) 10,0
Stevan Jovetic (bosnyák, Fiorentina) 9,5
Marko Arnautovic (osztrák, Internazionale) 9,0
Gareth Bale (walesi, Tottenham Hotspur) 8,5
Miralem Szulejmani (szerb, Ajax Amsterdam) 8,5
(A játékos neve után a nemzetisége, a klubja, majd a becsült piaci értéke szerepel millió euróban.)

Mint látható, az első tíz helyezett egyike sem játszott az U20-as világbajnokságon. Akad közöttük olyan, aki azért, mert hazája ki sem jutott a tornára, de Pato, Walcott, Balotelli, Krkic vagy Marin akár pályára is léphetett volna Egyiptomban, ám klubjuk egyiküket sem engedte volna el. A legértékesebb futballista, aki szerepelt az egyiptomi tornán, a spanyol kapus, Sergio Asenjo, akit a transfermarkt nyolcmillió euróra taksál, amivel a 12. pozíciót foglalja el, holtversenyben a francia Moussa Sissokóval.

A bővebb élmezőnyben szerepel még a spanyolok jobbhátvédje, César Azpilicueta (ötmillió euró), illetve a vb-ezüstérmes Brazília csapatkapitánya, Giuliano (ő négymilliót ér a portál szerint) - a többiek azonban különböző okok miatt mind hiányoztak a korosztály elméletileg legrangosabb seregszemléjéről.

Forrás: EPA

Németh Krisztián az olaszok ellen játszott a legjobban az U20-as vb-n

És hogy kik azok a játékosok, akik a transfermarkt szerint pontosan ugyanannyit érnek, mint Németh Krisztián? A 21 éven aluliak közül a honlap összesen 31 labdarúgót értékel másfélmillió euróra, köztük a magyar csatárt. A közvélemény által a nagyválogatottba követelt focistával azonos rangsorban találhatunk kifejezetten ismert játékost is: így például a Bayern München ebben a szezonban feltűnt üdvöskéjét, Thomas Müllert, a Manchester United olasz támadóját, Federico Machedát (aki két évvel fiatalabb Némethnél), vagy az U20-as vébén éppen a magyarok által búcsúztatott csehek középpályását, Jan Moráveket.

A nevek többsége azonban a magyar szurkolók számára valószínűleg semmit sem mond: a transfermarkt szerint például a román Universitatea Craiova védője, Valerica Gaman, a holland SC Heerenveen belga kapusa, Kenny Steppe, vagy éppen a Dnipro Dnipropetrovszk ukrán középpályása, Dmitro Lepa ugyanannyit ér a játékospiacon, mint Németh Krisztián.

www.global-soccer.eu