Vágólapra másolva!
A Kína északnyugati részén elterülő Senhszi (Shaanxi) tartomány Foping Természetvédelmi Rezervátumában igen ritka, barna-fehér színű óriáspandakölyökre leltek. Barna-fehér pandából korábban mindössze négyet jegyeztek be szerte a világon.
Vágólapra másolva!

A pandakölyökre november elsején délután talált rá Liang Csi-huj (Qihui), a Foping Természetvédelmi Vadrezervátum főmérnöke. Az állat két hónapos lehet, súlya körülbelül két kilogramm - a ritka, barna-fehér színű változatnak ő az ötödik bejegyzett egyede. "Még nem nyitotta ki a szemét, de képes érzékelni engem, mikor a közelében vagyok. Az anyja egy fekete-fehér óriáspanda, akivel zavartalanul élnek a természetvédelmi területen"- magyarázza Liang Csi-huj, aki fényképet is készített az állatról.

Forrás: Liang Csi-huj

Míg egyes kutatók szerint a barna-fehér pandák visszatérést jelentenek egykori őseik egyik jellemző külsejéhez, addig mások úgy vélik, hogy csupán az óriáspanda-faj különleges színváltozatától van szó, megint mások a Csinling (Qinling) hegyekben bekövetkezett környezeti változások hatására megszületett, új pandaalfajról beszélnek. Annyi bizonyos, hogy a különleges állatok első három példányára is a Foping Természetvédelmi Rezervátumban bukkantak 1985-ben, 1990-ben és 1991-ben. A negyedik medvét pedig a szintén Senhszi tartománybeli Csangcsing (Changqing) Rezervátumban találták, 1992-ben.

Kína több mint 1750 óriáspandának ad otthont, amelyek közül 180 él fogságban. Az 1978-ban alapított és 35 ezer hektáron elterülő Foping Rezervátum területén összesen 70 panda él. A Kínában őshonos, elsősorban zöld bambusszal táplálkozó óriáspandák (Ailuropoda melanoleuca) a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. A fekete-fehér példányok a szemüknél, fülüknél és a vállukon fekete színűek, testük többi részét pedig fehér bunda borítja.